ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: «Πέταξε» ως το χρυσό η Ρόχας, σταθερές αξίες Μπαρσίμ, Τιάμ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
AP Photo/David J. Phillip

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Η Γιουλιμάρ Ρόχας πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο τριπλούν και κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

Η αθλήτρια από τη Βενεζουέλα πήδηξε 15,47μ. (1,9), σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Κάπως έτσι ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, λίγους μήνες μετά την πρωτιά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ρόχας άφησε πίσω της την Σανιέκα Ρίκετς από την Τζαμάικα, η οποία έκανε 14,89 (1,7), ενώ το βάθρο συμπλήρωσε η αθλήτρια του Γιώργου Πομάνσκι, Τόρι Φράνκλιν με 14,72 μ.(1,8). Η αθλήτρια από τις ΗΠΑ, η οποία περνάει αρκετούς μήνες του χρόνου στη χώρα μας, χάρισε στον Έλληνα τεχνικό το δεύτερο μετάλλιο του στη διοργάνωση.

«Χρυσός» ο Μπαρσίμ στο ύψος

Ο Μουτάζ Μπαρσίμ έκανε τα (θεωρητικά) δύσκολα, εύκολα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος. Ο αθλητής από το Κατάρ έδειξε σε τρομερή κατάσταση, μολονότι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, τα οποία τον ανάγκασαν να δώσει μόλις δύο αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα παραπάνω, όμως, δεν τον εμπόδισαν να αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου για τρίτη φορά, σημειώνοντας μάλιστα την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος, καθώς ξεπέρασε τα 2,37μ.

Ο Κορεάτης Γου, ο οποίος ήταν το φαβορί, κατέκτησε το ασημένιο με 2,35 μ. και ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ, ενώ ο Άντρι Προτσένκο από την Ουκρανία, στα 34 του χρόνια κι έχοντας πολλές συμμετοχές σε τελικούς κορυφαίων διοργανώσεων, ήταν τρίτος με 2,33 μ., όσο έκανε κι ο Τάμπερι (Ιταλία), που έμεινε τέταρτος.

Φοβερή η Τιάμ

Η Νασίφ Τιάμ από το Βέλγιο ήταν η θριαμβεύτρια στο έπταθλο με το επιβλητικό 6.947 β. στον πρώτο της αγώνα συνθέτων τη φετινή χρονιά. Η «χρυσή» ολυμπιονίκης του 2021 στο Τόκιο έκανε φοβερές εμφανίσεις και δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της να την αμφισβητήσουν.

Η Τιάμ έκανε τρία τα μετάλλια της στη διοργάνωση, αφού εκτός από το χρυσό στο Λονδίνο ήταν δεύτερη το 2019 στη Ντόχα, πίσω από την Καταρίν Τζόνσον – Τόμσον (Μ. Βρετανία), που φέτος ήταν 8η με 6.222 βαθμούς. Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στην Ανούκ Βέτερ (Ολλανδία) με 6.867 και το χάλκινο στην Άνα Χολ (ΗΠΑ) με 6.755 βαθμούς.

Η μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα του Ελ Μπακαλί

Μετά το ασημένιο στο Λονδίνο και το χάλκινο στην Ντόχα, ο Ελ Μπακαλί κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 μ. στιπλ. Ο αθλητής από το Μαρόκο σημείωσε έτσι την κορυφαία διάκριση της καριέρας του, τερματίζοντας σε 8.25.13. Άφησε πίσω του τον Γκιρμά (Αιθιοπία) με 8.26.01, αλλά και το νικητή της προηγούμενης διοργάνωσης Κόνσελους Κιπρούτο (Κένυα) με 8.27.92.

Στα 1.500μ., η Φέιθ Κιπιέγκον από την Κένυα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ανεβαίνοντας για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση στο βάθρο. Όπως το 2017 στο Λονδίνο, έτσι και στο Όρεγκον αναδείχθηκε νικήτρια με 3.52.96. Δεύτερη ήταν Γκουντάφ Τσεγκέι (Αιθιοπία) με 3.54.52 και τρίτη η Λάουρα Μιούιρ (Μ. Βρετανία) με 3.55.

Σχετικές ειδήσεις