ΣΠΟΡ

Αντιδρά το Κρεμλίνο με τους όρους της ΔΟΕ

Αντιδρά το Κρεμλίνο με τους όρους της ΔΟΕ

Ο τρόπος με τον οποίο προγραμματίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την επιστροφή στις διοργανώσεις Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, δε βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη Μόσχα.  

Η επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της ΔΟΕ. Ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024. Οι όροι που γνωστοποίησε η Επιτροπή, όμως, δε βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το Κρεμλίνο. Οι Ρώσοι αντιδρούν, θεωρώντας πως τα κριτήρια περιέχουν στοιχεία διακριτικής μεταχείρισης.

Είναι γνωστό πως οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό από τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των Ουκρανών και πολλών ακόμη χωρών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχωρά στη σταδιακή επιστροφή τους. Υπό συγκεκριμένους όρους όμως.

Αυτοί όπως γνωστοποιήθηκαν στις Ομοσπονδίες, θέλουν τους αθλητές να αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία. Με ατομική ιδιότητα και με σεβασμό στους κανονισμούς ντόπινγκ. Παράλληλα, απαγορεύεται να έχουν υποστηρίξει ενεργά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Συγχρόνως, δεν επιτρέπεται να έχουν οποιαδήποτε εν ενεργεία σχέση με τον στρατό ή τα σώματα ασφαλείας της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα σκεπτικό αναφορικά με τους συγκεκριμένους όρους. Μάλιστα αυτό που τονίζεται απ’ τους Ρώσους, είναι πως θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αθλητών με όλους τους δυνατούς τρόπους. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των αθλητών μας με όλους τους δυνατούς τρόπους και θα συνεχίσουμε τις επαφές με τη ΔΟΕ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.