ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φωτίου στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης φέρνει την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση που απέτυχε παντού

Θεανώ Φωτίου
IN TIME

Την υπόσχεση ότι μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, με αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δίνει μέσω του Newsbomb.gr η Θεανώ Φωτίου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει «κηρύξει τον πόλεμο» στη κοινωνία, καθώς μετά τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ετοιμάζεται να βάλει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ, να ιδιωτικοποιήσει προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών την επικουρική ασφάλιση -μέτρο το οποίο απέτυχε όπου εφαρμόστηκε.

Παράλληλα, η αναπληρωτής Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλει το προνοιακό μοντέλο που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό μοντέλο στήριξης των αδύναμων πολιτών που η Κουμουνδούρου υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Θ.Φωτίου στο Newsbomb.gr

Κυρία Φωτίου, με δεδομένο ότι πλέον το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί νόμο του κράτους, έχουμε ακούσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το κόμμα σας προς εκείνους για την επόμενη ημέρα;

Το μήνυμά μας είναι σαφές και ελπιδοφόρο:

1ον: Θα καταργήσουμε αυτόν τον νόμο που πλήττει εργαζόμενους, ανέργους, κυρίως νέους, γυναίκες και επιστήμονες, που μειώνει τα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και οδηγεί σε ύφεση την οικονομία και σε εξόντωση την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Θυμίζω επιγραμματικά:

-Με την ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου-εργοδότη για το ωράριο και το μισθό και την κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων επέρχεται κατάργηση 8ωρου και επιβολή του 10ωρου με τις δύο ώρες υπερωρίες να αποζημιώνονται με ρεπό.

-Ορίζεται με το νόμο μειωμένη αποζημίωση για την κάθε ώρα υπερωρίας

-Σπαστό ωράριο ακόμα και στη μερική απασχόληση Δηλαδή ο εργαζόμενος 4 ωρών θα είναι όλη την ημέρα «απίκο» πότε θα πάει στη δουλειά

-Συρρίκνωση συνδικαλιστικών ελευθεριών και απεργιών

-Η κυβέρνηση νομοθέτησε να αυξηθούν οι υπερωρίες στη βιομηχανία από τις 96 στις 150 ώρες ενώ όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται στο τέλος της βάρδιας. Τις υπερωρίες δεν τις κάνουν οι εργαζόμενοι για να πάνε βόλτα, αλλά γιατί δεν τους φτάνει ο μισθός τους για να ζήσουν, αφού το 85% των εργαζομένων έχει αμοιβές μέχρι 900 €

2ον: Θα αυξήσουμε τα εισοδήματα εργαζομένων και ανέργων με καλά αμειβόμενη και κατοχυρωμένη εργασία, προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Το μοντέλο της φθηνής εργασίας που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης και εφαρμόστηκε στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έφερε ύφεση, ανεργία και δυστυχία.

Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων θα γίνει με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 €, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με τήρηση του 8ωρου και πληρωμή των υπερωριών και μείωση του 40ωρου σε 35ωρο χωρίς μείωση μισθών.

3ον: Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων

-Με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και με ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου του κάθε εργαζόμενου.

-Με μετατροπή των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου των δήθεν αυτοαπασχολούμενων (μπλοκάκια) σε Αορίστου Χρόνου.

-Με νέους κανόνες για την τηλεργασία.

Την ίδια, πάντως, στιγμή, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα του νομοσχεδίου, επομένως δεν είναι και τόσο κακό όσο το περιγράφει…

Τα φθηνά επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης δεν πιάνουν. Το νομοσχέδιο το καταψηφίσαμε στο σύνολό του και το ίδιο κάνει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Ούτε θα πέφταμε βέβαια στην παγίδα που έστησε η ΝΔ να καταψηφίσουμε 50 άρθρα που ήταν ευρωπαϊκές οδηγίες κατά της κακοποίησης και της παρενόχλησης εντός του χώρου εργασίας και υπέρ της εναρμόνισης οικογενειακής ζωής με τον εργασιακό βίο, τις οποίες εμείς ζητούσαμε να ψηφιστούν από το 2019. Η κυβέρνηση τις καθυστερούσε για να τις χρησιμοποιήσει ως «φερετζέ» στο αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χρησιμοποιεί ευκαιριακά επικοινωνιακά κόλπα. Δεν μοιάζουμε με τη ΝΔ.

Ποια στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής σας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός «κήρυξε τον πόλεμο» στη κοινωνία, όπως πρόσφατα είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει ο ίδιος πόλεμο στο κοινωνικό κράτος: υγεία, κοινωνική προστασία, παιδεία, πολιτισμό και βέβαια στην εργασία όπως προαναφέραμε.

Πριν καλά-καλά αρχίσουν να πέφτουν τα νούμερα του δεύτερου κύματος της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης βάζει πάλι μπροστά το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της υγείας, αφού κατάφερε να αποφύγει τις προσλήψεις ιατρών και υγειονομικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα. Επαναφέρει τις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) αναθέτοντας σε ιδιώτες υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αλλάζει τον χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ ο οποίος μας ενδιαφέρει γιατί χρηματοδοτεί εν μέρει το ΕΣΥ, μειώνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών για την υγεία τους. Ουσιαστικά τον ιδιωτικοποιεί αφού ιδιώτες θα κάνουν τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με νοσοκομεία, εργαστήρια και δομές πρόνοιας (γηροκομεία κ.λπ.). Δηλαδή θα επαναληφθεί το μεγάλο φαγοπότι του παρελθόντος.

Στο ασφαλιστικό φέρνει την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση που απέτυχε στις 30 χώρες όπου εφαρμόστηκε. Έτσι κινδυνεύουν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις όσων σήμερα τις παίρνουν, κινδυνεύουν να χάσουν τον «προσωπικό κουμπαρά» τους όσοι νέοι τον πιστέψουν και θα χρεωθεί ο ελληνικός λαός 55 δις για να κερδίσουν αμύθητα ποσά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην Παιδεία η κυβέρνηση αφήνει εκτός πανεπιστημιακών σχολών 30.000 μαθητές με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα εξελιχθεί σε «δωράκι» για τους κολεγιάρχες. Ιδρύει αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζει τη νεολαία μας με αυταρχισμό. Σας θυμίζω τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που ζήσαμε φέτος.

Υπονομεύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε θα χάνουν τα σπίτια τους ακόμη και όσοι δεν έχουν επιχειρήσεις.

Αυτό που συστηματικά επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην κοινωνία είναι η αλλαγή παραδείγματος. Να εμφυσήσει δηλαδή μια ακραία συντηρητική αντίληψη με στοιχεία εθνικιστικά και ρατσιστικά που έρχονται από το σκοτεινό παρελθόν, πριν τη μεταπολίτευση. Για να το επιτύχει αυτό με τα καλοταϊσμένα από τη λίστα Πέτσα Μ.Μ.Ε. επιχειρεί ταυτόχρονα δύο στόχους:

1ον: Να ξεχάσει ο λαός τι έκανε η ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και ειδικά πώς κατέστρεψε τη χώρα από το 2011 έως το 2015, εξοντώνοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αναγκάζοντας έναν στους πέντε πολίτες που ανήκαν στη μεσαία τάξη να μετακομίσουν στα φτωχά στρώματα. Γι αυτό, αν έχετε προσέξει, αυτή η περίοδος δεν υπάρχει σε κανένα κείμενο, σε καμιά ομιλία, σαν κάποιοι άγνωστοι να κυβερνούσαν τότε τη χώρα.

2ον: Να εξαφανίσει την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από το μνημόνια, άφησε 37 δις στα δημόσια ταμεία, έφερε ανάπτυξη και έριξε όλους τους δείκτες ανεργίας, φτώχειας και ανισοτήτων που είχε εκτοξεύσει στα ύψη η ΝΔ πριν το 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες προτάσσει την υπόθεση με τα δάνεια της ΝΔ. Θεωρείτε ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα γύρω από αυτό το θέμα;

Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο άνθρωπος που υποσχέθηκε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματος, μέσα σε 5 χρόνια αύξησε τα χρέη κατά 130 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο πλέον των χρεών της ΝΔ φτάνει τα 342.950.583,94 ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ αποδεικνύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, την ίδια ώρα βγάζουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια των συμπολιτών μας.

Τα χρέη του προς τις τράπεζες τον υποχρεώνουν σε διαπλοκή και συναλλαγή μαζί τους και για αυτό νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με ένα σκάνδαλο ζημιάς 2 δις για το ελληνικό δημόσιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε θα οδηγήσει στην εξαθλίωση χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες καθώς πλέον εξισώνονται τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες και καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πρόταση στη Βουλή σύμφωνα με την οποία τα υπερχρεωμένα κόμματα πρέπει να καταβάλλουν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα πρέπει να καταβάλλουν το 40% της αποζημίωσης τους. Αν θέλουν να αποδείξουν ότι δεν είναι μπαταχτσήδες, οφείλουν να ψηφίσουν την πρόταση μας.

Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για δικαίωμα στην πρόνοια και την αλληλεγγύη. Τι σημαίνει αυτό;

Δικαίωμα στην πρόνοια και την αλληλεγγύη σημαίνει ότι το κράτος, σε κάθε στιγμή της ζωής του πολίτη που κινδυνεύει η αξιοπρεπής του διαβίωση, παρεμβαίνει με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες, γενναιόδωρες παροχές και επιδόματα και του την εξασφαλίζει. Πότε κινδυνεύει η αξιοπρεπής μας διαβίωση; Κινδυνεύει από τη φτώχεια, την αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, τα γηρατειά, αλλά ακόμη και από ένα ευτυχές γεγονός που αλλάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως ο ερχομός ενός ή περισσότερων παιδιών.

Όσο το κράτος δεν πληρώνει υπηρεσίες – παροχές – επιδόματα, θα τα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του. Γι αυτό σήμερα, που η κοινωνική πλειοψηφία εξαντλεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό στις 20 έως 25 μέρες του μήνα, είναι απαραίτητη η εμβάθυνση του κοινωνικού και προνοιακού κράτους που άρχισε να εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του και ανεκόπη βίαια από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μάς γυρίζει στο προνοιακό μοντέλο των χωρών του Νότου που εξαιτίας του επλήγησαν οι χώρες αυτές (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) περισσότερο από την πανδημία, όπως διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το παρωχημένο προνοιακό κράτος απευθύνεται αποκλειστικά στους ακραία φτωχούς, έχει μικρούς προϋπολογισμούς (μην ξεχνάτε ότι εμείς παραλάβαμε προϋπολογισμό 780 εκ. για την πρόνοια και τον φτάσαμε το 2019 στα 3,5 δις) και όλα τα αναλαμβάνει η φιλανθρωπία και η οικογένεια. Αυτό εμείς το ανατρέπουμε με ένα τρίπτυχο που εξασφαλίζει δια βίου την υγεία και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνία με μείωση του κόστους της υγείας, της πρόληψης, της αποκατάστασης και της ενεργού ζωής για όλους, απαντώντας και στο δημογραφικό πρόβλημα.

Το τρίπτυχο αυτό είναι:

  1. Παροχή δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, τον χρονίως πάσχοντα, κυρίως στους δήμους, συνδεδεμένες με τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Δημιουργούμε έναν ψηφιακό δημόσιο βραχίονα που θα ρυθμίζει, θα συντονίζει, θα ελέγχει και θα αξιολογεί πολιτικές όπως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με οικογενειακό γιατρό και οδοντίατρο, το «Βοήθεια στο σπίτι», τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αναπήρων και τα Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων.
  2. Γενναιόδωρες παροχές και επιδόματα για τη μητέρα, το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, με βάση και ανάλογα με τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες και όχι μόνο για την ακραία φτώχεια.
  3. Το Νέο Κοινωνικό Εισόδημα που θα αντικαταστήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΕΕΕ, πρ. ΚΕΑ) και δίνει 400 € στο πρώτο ενήλικο άτομο του νοικοκυριού 200 στα άλλα ενήλικα και 100 € για κάθε παιδί. Βασίζεται στην πρότασή μας για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα μέλλον που θα μας συμπεριλάβει όλους και όλες, χωρίς κοινωνικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.