ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γκι από την «καρδιά» του Ολύμπου στα σπίτια μας... Αρκουδοπούναρο για γούρι και καλοτυχία

Γκι από την «καρδιά» του Ολύμπου στα σπίτια μας... Αρκουδοπούναρο για γούρι και καλοτυχία

Ο Νίκος Αξούγκας ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου μιλά στο Newsbomb.gr για την παραγωγή και την τύχη που φυτρώνει κοντά στην κατοικία των Θεών. Οι μύθοι και οι αλήθειες χιλιάδων χρόνων για το γκι.

Κάθε σπίτι «φορά» τα γιορτινά του αυτές τις Άγιες ημέρες. Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα όμορφα ξύλινα καράβια, τα τραπεζομάντηλα που στολίζουν τα τραπέζια, όλα αρμονικά. Και φυσικά την πιο χριστουγεννιάτικη νότα φέρνουν στο διάκοσμο των σπιτιών αυτή την περίοδο τα γκι.

Ο Νίκος Αξούγκας είναι πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου.

Η Καρυά Ολύμπου είναι ένα από τα λίγα χωριά στην Ελλάδα, όπου εμφανίζεται το γκι το οποίο εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί της περιοχής, με την ανάλογη άδεια από το δασαρχείο.

Ο κ. Αξούγκας μιλά στο Newsbomb.gr και τονίζει, πως το γκι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτική παράδοσής μας.

«Το γκι ή το αρκουδοπούναρο όπως το λέμε εμείς εδώ μπαίνει σε κάθε σπίτι γιατί φέρνει γούρι. Η παράδοση μας λέει ότι είναι και το αγκάθι του Χριστού. Ωστόσο φέτος δεν υπάρχει πολύ ζήτηση αλλά ταυτόχρονα και μειωμένη παραγωγή λόγω του covid-19», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr

Από το 1996 ασχολείται ο κ. Αξούγκας με την παραγωγή του Γκι, που βγαίνει από το ορεινό χωριό του, στον Όλυμπο.

«Φέτος η παραγωγή έφθασε μόλις τον ένα τόνο, πριν τον κορονοϊό η παραγωγή ήταν περίπου 6 τόνοι. Όλη η Ελλάδα σχεδόν έπαιρνε γκι από την Καρυά Ολύμπου. Η διάθεση γινόταν από τα ανθοπωλεία και από τις λαϊκές».

Κόβοντας γκι από τον Όλυμπο

«Να φέρουμε σε κάθε σπίτι ευτυχία»

Ο κ. Αξούγκας τονίζει πως το γκι συμβολίζει την καλοτυχία και την ευημερία και γι’ αυτό κάθε σπίτι το αποζητά για τις γιορτές. «Μπορεί να είναι πολύ επίπονη η διαδικασία η αποκομιδή του αλλά είμαστε χαρούμενοι που ο κόπος μας και η αγωνία μας στολίζει με θετική ενέργεια και με τύχη το κάθε σπίτι. Χριστούγεννα άλλωστε, αν δεν μιλήσουμε αυτές τις ημέρες για αγάπη και τύχη και τα σύμβολα τους, πότε θα το κάνουμε. Θα πρότεινα σε όλους λοιπόν να αναζητήσουν και να βάλουν στο σπίτι τους έστω ένα κλαδί από το φυτό που βγαίνει από τα σπλάχνα της γης μας εδώ στον Όλυμπο και φέρνει καλοτυχία».

Οι μύθοι για το γκι

Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του. Σε κάθε περίπτωση έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αποτελεί αγαπημένο στολίδι για το σπίτι μας την εορταστική περίοδο.

Η παράδοση του κρεμασμένου γκι χρονολογείται από τους αρχαίους Δρυίδες που πίστευαν ότι το φυτό έφερε καλή τύχη και βοηθούσε στην προστασία από τα κακά πνεύματα. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το γκι συμβόλιζε την αγάπη, από όπου προέρχεται το έθιμο του φιλιού κάτω από το γκι. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το γκι για φάρμακο ως αναλγητικό και για παθήσεις όπως το έλκος.

Η αρχαία Ελλάδα και οι σημερινές έρευνες

Το γκι είναι αναμφίβολα μια εικόνα που μυρίζει Χριστούγεννα. Το μικρό αυτό φυτό που κρέμεται ακίνδυνα πάνω από μια πόρτα που ενθαρρύνει τα ζευγάρια παντού να φιληθούν κάτω από αυτό. Η η παράδοση των φιλιών πηγαίνει πολύ πίσω, σε μια εποχή πριν καν υπήρχαν στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα.

Η παράδοση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα όπου το γκι συνδέθηκε με τη γονιμότητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας έδειξε κάποιο οικολογικό όφελος για το γκι. Στην αρχή της μελέτης πραγματοποιήθηκε έρευνα πτηνών σε δασικές εκτάσεις και καταγράφηκαν προσεκτικά οι αριθμοί των ειδών. Στη συνέχεια, το γκι αφαιρέθηκε από ένα τμήμα των δασικών εκτάσεων που μελετήθηκαν και η περιοχή ερευνήθηκε εκ νέου καθώς και μια άλλη περιοχή με άθικτο γκι. Είναι ενδιαφέρον ότι η περιοχή με γκι παρουσίαζε μεγαλύτερο αριθμό ειδών πτηνών από την περιοχή χωρίς γκι. Στην περιοχή βρέθηκαν 52 είδη πτηνών απογυμνωμένα από γκι ενώ 61 είδη βρέθηκαν στην περιοχή με γκι.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί θα βρεθούν περισσότερα πουλιά κοντά στο γκι, ίσως οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό εντόμων που τρέφονται με το φυτό. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, ίσως οι αρχαίοι Έλληνες να είχαν κάτι όταν συνέδεσαν ένα απλό παρασιτικό φυτό με τη γονιμότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.