ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο 93χρονος Τεν-τεν σαγηνεύει ακόμη μικρά (και μεγάλα) παιδιά

Γιώργος Τσίτσοβιτς
Γιώργος Τσίτσοβιτς

Ο Γιώργος Τσίτσοβιτς αναλύει τις αρετές του χάρτινου ήρωα που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών

Ο Τεν-τεν αύριο έχει γενέθλια, γίνεται 93 χρονών. Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1929 από τον Βέλγο Ζορζ Ρεμί και από τότε με τις περιπέτειες του ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους.

Ο μικρός δημοσιογράφος με το περίεργο τσουλούφι και τον αχώριστο μικρό σκύλο του τον Μιλού μπλέκονται πάντα σε ευφάνταστες περιπέτειες.

Ποιος από εμάς δεν τον ακολούθησε διαβάζοντας τον στα ριψοκίνδυνα ταξίδια του, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στα οποία αντιμετώπισε λαθρέμπορους και κακοποιούς;

Όμως ως πολυμήχανος, ευρηματικός ρεπόρτερ έβγαινε σώος και αβλαβής από τις δύσκολες καταστάσεις.

Οι φίλοι του, ο οξύθυμος Κάπτεν Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ, αλλά και οι πασίγνωστοι «δίδυμοι» ντέτεκτιβ Ντιπόν και Ντιπόν είναι πάντα δίπλα του.

Ο ρεπόρτερ Τεν-τεν είναι νέος. Ακόμη καθαρός και αγνός, με χαρακτήρα και αρχές, χωρίς δεύτερες σκέψεις που ακολουθούν συνήθως μετά από μια μακρόχρονη πείρα με τις πολυσύνθετες κοινωνικές τριβές και αλληλοεξαρτήσεις. Χαρακτήρα και αρχές που αν ιδωθούν με την σημερινή ματιά μας φαίνονται πολύ μακρινές και ουτοπικές.

Με αφορμή τα αυριανά του γενέθλια μιλάει στο Newsbomb.gr ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον συγκεκριμένο χάρτινο ήρωα.

Ο Γιώργος Τσίτσοβιτς πρ. Εκδότης Μαμουθ Comix, συγγραφέας του «ΤΣΑΚ!!! ΠΑΤ!!! ΜΠΟΥΜ!!!» μια περιπλάνηση στον κόσμο των απίθανων καταστάσεων, των παράξενων ηρώων και των οπτικοποιημένων ήχων», «σκιαγραφεί» τον χαρακτήρα του Τεν-Τεν. Μάλιστα τον χαρακτηρίζει ως έναν αληθινό ήρωα. Μάλιστα τονίζει πως σε κάποιες περιπέτειες του διακρίνεται η πολιτική, η κοινωνική και η πολιτιστική χροιά αφού ο δημιουργός του μιλούσε μέσα από τον ήρωα του.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίτσοβιτς υπογραμμίζει:

«Τεντέν-Ενας φανταστικός ρεπόρτερ (ήρωας) του πραγματικού 20ου αιώνα:

Ένας νεαρός ερευνητικός δημοσιογράφος, με το παράξενο παντελόνι του γκολφ του προηγούμενου αιώνα και πάντοτε με συνοδό ένα μικρό τεριέ, συχνά με ένα θίασο ιδιόρυθμων, απλοϊκών ή ευφυών, ευγενών ή λαϊκών, σκληρών ή εκλεπτυσμένων, κυνηγών του κέρδους ή αφιλοκερδών, πολιτικών ή στρατιωτικών, μπλέκει σε απροσδόκητες και επικίνδυνες περιπέτειες, που η αίσια κατάληξή τους απαιτεί έρευνα, δράση και κοφτερό μυαλό. Περιπέτειες που διαδραματίζονται στις τέσσερεις γωνιές της υδρογείου σε άγνωστες για πολλούς, εξωτικές χώρες με άγνωστες (συνήθως) συνήθειες και γλώσσα, και με άγνωστους και απρόσμενους κινδύνους να παραμονεύουν παντού. Κι όλα αυτά σε χρονικές περιόδους που μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν από έναν σχετικά ενημερωμένο αναγνώστη και φυσικά ακόμη και από παιδιά και εφήβους, αναγνωστικό κοινό πού αποτελούσε άλλωστε και τον κύριο στόχο του δημιουργού του Hergé (κατά κόσμον Georges Rémi).

Στην πρώτη του κιόλας εμφάνιση (10 Φεβρουαρίου 1922) θα βρεθεί στην σταδιακά αναβαθμιζόμενη σε παγκόσμια δύναμη Σοβιετική Ένωση (Ο Τεντέν στην χώρα των Σοβιέτ). Θα ακολουθήσει ο Τεντέν να εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή αποικιοκρατική αντίληψη στην Αφρική των αρχών του 20ου αιώνα (Ο Τεντέν στο Κονγκό), να αντιμάχεται τους γκάνγκστερ την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (Ο Τεντέν στην Αμερική), να συμμετέχει στην αντίσταση των Κινέζων ενάντια στους Ιάπωνες κατακτητές (Ο μπλε Λωτός), να ξεσκεπάζει τους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών στην Αίγυπτο και τις αραβικές χώρες (Τα πούρα του Φαραώ), να ερευνά στην Νότιο Αμερική την κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, εν μέσω προσπαθειών πολιτικής χειραφέτησης (Το σπασμένο αυτί), να προσγειώνεται στην σελήνη 20 χρόνια νωρίτερα από τους Αμερικανούς (Αποστολή στην Σελήνη) και την δεκαετία του 70 να βρίσκεται στο πλευρό των γκουερίλα στην Νότιο Αμερική (Ο Τεντέν και οι Πίκαρος).

Όλες οι ιστορίες ακολουθούν ένα συναρπαστικό σενάριο με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, σχεδιασμένες πεντακάθαρα από τον ίδιο τον Hergé (και στις περισσότερες από ένα πλήθος αναγνωρισμένων σχεδιαστών υπό την καθοδήγησή του) και επιχρωματισμένες απλά, αλλά ουσιαστικά. Κάθε λεπτομέρεια είναι σχεδιασμένη με ακρίβεια για την χρονική περίοδο στην οποία αναφέρονται. Τοπία, κτίρια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, μοντέλα, έργα κλπ και είναι σχεδιασμένα με πιστότητα και προφανή γνώση του χώρου και του τόπου όπου εκτυλίσσονται. Τίποτε δεν φαίνεται βιαστικό ή τυχαίο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Τεντέν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο εκφραστής των ανησυχιών και των παρατηρήσεων, πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, του δημιουργού του Hergé. Κάτι που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Ο Hergé, γεννημένος το 1907, μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία των Βρυξελλών με συντηρητικές – χριστιανικές αρχές. Σπούδασε και ενηλικιώθηκε στην περίοδο του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου και των μεγάλων κοινωνικών αναταραχών που τον ακολούθησαν. Απέκτησε οικονομική αυτονομία και φήμη, μέσα στις οικονομικές δυσκολίες της δεκαετίας του '30. Υπέστη την δυσφήμιση του, ως συνεργάτης των κατακτητών κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής του Βελγίου. Τελικά στην καλή μεταπολεμική Ευρώπη έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ο πιο φημισμένος σχεδιαστής της Ευρώπης. Ορόσημο των κόμικς και της λεγόμενης “Καθαρής Γραμμής” (Ligne Claire), αγαπημένος σχεδιαστής των διανοουμένων εκτός Ευρώπης. Με τον θάνατο του δημιουργού του (3 Μαρτίου 1983), τελείωσε, όπως ήταν επόμενο, και η εμφάνιση του Τεντέν σε καινούριες περιπέτειες. Η “Καθαρή Γραμμή” θα βρεί συνεχιστές σε καλλιτέχνες όπως ο Joost Swarte και ο Ted Benoit και σε πολλές σειρές όπως η “Μπλέικ και Μόρτιμερ”.

Ο βασιλιάς απέθανε, κανείς όμως δεν εστέφθη στην θέση του. Με το τέλος του Τεντέν φαίνεται να ήρθε και το τέλος της αθώας περιπέτειας, χωρίς δράκους, μάγισσες, ιούς και αίμα κι άλλο αίμα κι άλλο αίμα. Θα μου πείτε πως εδώ σχεδόν καταργήθηκαν και άλλα πολύ πιό ουσιαστικά πράγματα για την ζωή μας (ανηλίκων, εφήβων, ενηλίκων, γερόντων). Ο Τεντέν μας μάρανε. Κι όμως αισθάνομαι ότι κάτι μας λείπει».

Πέντε άγνωστες πληροφορίες για τον Τεν-τεν

Ο Τεν-τεν έκανε το ντεμπούτο του σε εφημερίδα. Η προέλευσή του βρίσκεται σε ένα κόμικ στο Le petit vingtieme (Ο μικρός εικοστός), ένα παιδικό συμπλήρωμα της βελγικής εφημερίδας Le XXe Siecle (Ο 20ος αιώνας). Ο ακατάσχετος ρεπόρτερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου 1929.

Ο Τεν-τεν έχει εμφανιστεί ξανά σε ταινία. Η πρώτη ήταν το «The Mystery of the Golden Fleece» του 1961, με πρωταγωνιστές τον Georges Wilson ως Captain Haddock και τον Jean-Pierre Talbot ως Τεν-τεν.

Ο Τεν-τεν έχει μόνο ένα όνομα. Οι Τεντινολόγοι (ναι, υπάρχουν και εμπλέκονται σε παθιασμένα επιχειρήματα) συζητούν μέχρι σήμερα αν ο Τεν-τεν είναι το μικρό όνομα ή το επίθετο του ατρόμητου ρεπόρτερ. Ή θα μπορούσε να είναι ψευδώνυμο; Και σκέφτονται τη σημασία μιας γραμμής από ένα από τα βιβλία του στην οποία λέει: «Το όνομά μου; Δεν θα σημαίνει τίποτα για σένα… αλλά στο σπίτι με λένε Τεν-τεν».

Οι 24 τίτλοι Τεν-τεν, που εκδόθηκαν μεταξύ 1929 και 1986, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα -- καθόλου άσχημα για μια σειρά που μόλις και μετά βίας είναι γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας μεγάλος λόγος για τη διαχρονική και παγκόσμια απήχηση του Τεν-τεν αποδίδεται στις σχολαστικά ερευνημένες ιστορίες και τα εντυπωσιακά κινούμενα σχέδια του Hergé, τα οποία αντλήθηκαν από πολλά πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα του 20ου αιώνα, όπως η αποικιοκρατία, ο ναζισμός, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαστημική κούρσα, το κρύο. Πόλεμος και ακόμη και UFO.

Ο Steven Spielberg προσπαθούσε να φέρει τον Τεν-τεν στη μεγάλη οθόνη για σχεδόν 30 χρόνια. Μυήθηκε στα κόμικς το 1981, όταν ένας Γάλλος κριτικός συνέκρινε το «Raiders of the Lost Ark» του σκηνοθέτη με τον ήρωα του Hergé. Γοητευμένος από το εκπληκτικό έργο τέχνης και την πολυπλοκότητα των ιστοριών, άρπαξε αμέσως τα δικαιώματα, με την ευλογία της χήρας του Hergé. Παρόλα αυτά, το ακίνητο παρέμεινε σε ανάπτυξη για δεκαετίες. Μόνο όταν ο Πίτερ Τζάκσον, επίσης φανατικός θαυμαστής του Tintin, ενεπλάκη στην παραγωγή το μυστικό του μονόκερου πήρε σάρκα και οστά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.