ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Μυλωνάς: Με θλίβει που οι «Χούλιγκανς» είναι επίκαιροι 40 χρόνια μετά

Εφημερίδα της εποχής διαφημίζει σε σελίδα της την ταινία
Εφημερίδα της εποχής διαφημίζει σε σελίδα της την ταινία

Ο σεναριογράφος της ταινίας «Χούλιγκανς» που άφησε εποχή, μιλά στο Newsbomb.gr και δηλώνει σοκαρισμένος από την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Άλκη

Αποτροπιασμός και σοκ για το έγκλημα των χούλιγκανς στη Θεσσαλονίκη. Μια κοινωνία που έχει συγκλονιστεί και κλαίει για το χαμό του 19χρονου Άλκη και την ίδια ώρα οργισμένη για αυτούς που τον χτύπησαν μέχρι θανάτου.

Αδιανόητο! Ασύλληπτο! Ο χουλιγκανισμός είναι εδώ και τρομάζει και φαίνεται να ξεπηδά από το χαλί που τον είχαν σκεπασμένο για χρόνια.

Εικόνες που θυμίζουν σε όλους την ταινία του 1983 «Χούλιγκανς – Κάτω τα χέρια από τα νιάτα», η οποία είχε παιχτεί στους κινηματογράφους πριν από 39 χρόνια και είχε γυριστεί πριν 40 δυστυχώς σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο σεναριογράφος της ταινίας Γιώργος Μυλωνάς μιλά στο Newsbomb.gr για το γεγονός αυτό, ενώ δηλώνει σοκαρισμένος από την εν ψυχρώ δολοφονία του Άλκη από χούλιγκανς.

Περιγράφει επίσης, πως θα ήταν η δεύτερη εκδοχή της ταινίας «Χούλιγκανς 2» σε συνάρτηση με την κοινωνία του σήμερα.

Ένας άνθρωπος πολύ ευαίσθητος που έχει αφήσει μεγάλο πλούτο στα κινηματογραφικά δρώμενα της Ελλάδας και η γνώμη του έχει ειδικό βάρος.

Σας σόκαρε και εσάς η εν ψυχρώ δολοφονία;

«Ναι, ήταν αποτρόπαια πράξη. Ήταν ένα σοκ, μια γροθιά στο στομάχι. Δεν το χωράει ο νους ότι ένα παιδί το σκότωσαν επειδή ήταν άλλη ομάδα…»

Σας θλίβει το γεγονός ότι η ταινία σας, «Χούλιγκανς – Κάτω τα χέρια από τα νιάτα» είναι σήμερα επίκαιρη;

«Ναι, με θλίβει γιατί δείχνει ότι κάνουμε κύκλους γύρω από τον άξονα μας. Σαράντα χρόνια μετά και είναι δυστυχώς επίκαιρη. Και τονίζω το Δυστυχώς».

Εσείς τότε θέλατε μέσω της τέχνης σας να στείλετε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις…

«Πολύ σωστά. Ήθελα να σκιαγραφήσω μια κατάσταση όπως αυτή συνέβαινε και ήταν αγκάθι για την τότε κοινωνία. Σκεφτείτε ότι όταν η ταινία προβαλλόταν κάποιοι προκαλούσαν υλικές ζημιές στους κινηματογράφους. Μάλιστα τότε μερίδα του Τύπου έγραφε εναντίον της ταινίας. Ευτυχώς όμως οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες είχαν γράψει ότι επρόκειτο για μια ταινία που αναδεικνύει ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο».

Αν θα γυρίζατε σήμερα δεύτερο μέρος της ταινίας «Χούλιγκανς» πως θα ήταν αυτή;

«Θα ήταν πολύ πιο σκληρή, πολύ πιο dark όπως είναι η κοινωνία σήμερα. Και θα σας θέσω τον εξής προβληματισμό μου. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε βγει από συνεχόμενες δύσκολες περιόδους. Προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της. Τα παιδιά, τα νιάτα εκείνης της εποχής είχαν πιεστεί και είχαν ζοριστεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια, κάποια βγήκαν εκτός πλαισίου. Σήμερα, τι δικαιολογία μπορεί να υπάρξει για να είναι κάποιος τόσο βίαιος σε κοινωνίες που του παρέχουν περίθαλψη και ασφάλεια και κυρίως ελευθερία για να κινεί τις απόψεις του και τις ιδέες του;».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.