ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

ΦΑΡΜΑΚΟ

Επιλεκτικά κίνητρα φοροελαφρύνσεων: Σώζουν τις ΠΑΕ και «σκοτώνουν» την φαρμακοβιομηχανία;

Επιλεκτικά κίνητρα φοροελαφρύνσεων: Σώζουν τις ΠΑΕ και «σκοτώνουν» την φαρμακοβιομηχανία;
Φωτογραφία από Bruno Glätsch από το Pixabay

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά»; Προβληματισμό και σκεπτικισμό προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεκινήσει τις φοροελαφρύνσεις μόνο για τις αθλητικές επιχειρήσεις και όχι για όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν και επενδύουν στην Ελλάδα. Πρακτικά η κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολογία στα αθλητικά συμβόλαια από 45% στο 22,5%, την ώρα που άμεση και έμμεση φορολόγηση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία (και όχι μόνο) αγγίζει το 70% του τζίρου των επιχειρήσεων.

Μειώνουν στο μισό της φορολογία των αθλητικών επιχειρήσεων και αφήνουν στον... αργό θάνατο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αποδεδειγμένα συμβάλει περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας μας; Περίεργα πράγματα.

Η είδηση κάνει το γύρο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει στο μισό τη φορολογία σε αθλητικά συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ!

Αυτό προκύπτει από την συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη 21 Αυγούστου Αυγενάκης – Βεσυρόπουλος και φέρνει και μείωση στον ΦΠΑ των εισιτηρίων των αγώνων. Προχωράει λοιπόν η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των παικτών, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (21/8) το απόγευμα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δραστική μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των αγώνων, με τον φόρο να φτάνει από το 24% που είναι τώρα, στα επίπεδα που είναι και στα υπόλοιπα θεάματα, δηλαδή, στο 6%. Τέλος, αναμένεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να διευκολύνονται οι χορηγίες και οι δωρεές στα σωματεία.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ομάδων που θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο δελεαστικά συμβόλαια και κατ’ επέκταση να ενισχυθούν περισσότερο. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ πριν από ένα χρόνο, αλλά το μέτρο - ανάσα για τις ομάδες και ειδικότερα για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, τότε δεν είχε προχωρήσει.

Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Μόνο που το επιχειρείν δεν περιορίζεται στον αθλητισμό.

Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και οι οποίες εδώ και χρόνια οδηγούνται λόγω φορολογίας σε… βίαιο θάνατο.

Τρανό παράδειγμα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στα μνημονιακά, πέτρινα χρόνια. Οι επιβαρύνσεις αυτές – όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας– αποτελούν συνδυασμό του υψηλού φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και των υποχρεωτικών rebate και clawback που επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθιστώντας αδύνατη τη βιωσιμότητά τους.

Οι εταιρείες καταγγέλλουν ότι οι εν λόγω επιβαρύνσεις είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπογραμμίζουν ότι «ποτέ και πουθενά στον κόσμο τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, εκτός από το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν ειδική μνεία και στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το clawback.

Έτσι, τονίζουν ότι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων που παράγουν κατά κύριο λόγο γενόσημα και παλιά φάρμακα με τεράστια clawback «αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα». Σημειώνουν δε ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αντιθέτως δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας, αφού αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί μνημονιακό μέτρο και επιβλήθηκε το 2012 με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2009 είχε ανέλθει στα 5,1 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η αντίστοιχη δαπάνη έχει μειωθεί κατά 62%, στο 1,945 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που παρουσιάζεται υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής - δαπάνη ΕΟΠΥΥ), αυτή μετακυλίεται στις φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή του clawback.

Πάνω από 70% του τζίρου τους, η φορολογία για τις φαρμακοβιομηχανίες

Το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέτρο έμμεσης φορολόγησης, που σε συνδυασμό με την άμεση φορολόγηση που τους επιβάλλεται, η συνολική φορολογία εκτιμούν ότι ξεπερνά το 70% του τζίρου τους.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, το clawback φέτος θα παρουσιάσει αύξηση 25% σε σχέση με πέρυσι, ήτοι 264 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιστροφών φέτος (μόνο clawback) να φθάσει στο 1,31 δισ. ευρώ από 1,04 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όλα αυτά είναι γνωστά στη νέα κυβέρνηση και πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αντίστοιχα κίνητρα φορολογικών ελαφρύνσεων για να ενισχυθούν οι σοβαρές παραγωγικές επενδύσεις και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στο ελληνικό επιχειρείν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κινηθεί πάνω στις ράγες της λογικής «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Τεράστια η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας

Δεν μπορείς να αγνοείς έναν κλάδο που αποδεδειγμένα αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα με προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία, στην υγεία και στην κοινωνία, απασχολώντας 11.000 εργαζόμενους και 800 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ενώ επηρεάζει συνολικά 53.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αναγνωρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντική.

Η ελληνική παραγωγή φαρμάκου τονώνει την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά 2,8 δισ. ευρώ, μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, της επένδυσης σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και κατοχύρωσης τεχνογνωσίας, των εξαγωγών, των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα της παραγωγής προστιθέμενης αξίας που μένει στη χώρα και επανεπενδύεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα 1 ευρώ που δαπανάται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ, μια αξιοσημείωτη πολλαπλασιαστική επίδραση που δεν απαντάται σε άλλους κλάδους που παραδοσιακά θεωρούνται ατμομηχανές της οικονομίας.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες τονίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρουν ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί σχεδιασμός για τη δικαιότερη κατανομή του clawback, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό, το μέτρο θα λάβει ένα πιο αναπτυξιακό πρόσημο.

Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει, έξω από κάθε λογική, το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της.

Διαβάστε επίσης:

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία, αν μειωθεί η υπερφορολόγηση

IBHS: Rebate και clawback εμποδίζουν την περαιτέρω ανέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου