ΦΑΡΜΑΚΟ

Ανοσο-ογκολογία: Νέα κλινικά οφέλη παρουσιάστηκαν στο ογκολογικό συνέδριο ASCO20

Ανοσο-ογκολογία: Νέα κλινικά οφέλη παρουσιάστηκαν στο ογκολογικό συνέδριο ASCO20
ASSOCIATED PRESS

Το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο ογκολογικό συνέδριο, αυτό της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά. Ογκολόγοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο Εικονικό Επιστημονικό Πρόγραμμα ASCO20, όπου παρουσιάστηκαν νέες μελέτες, πρωτοπόρες θεραπείες και όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την ανοσο-ογκολογία.

Στο πλαίσιο του ASCO20, ξεχωρίζουν νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 (KEYNOTE-177) για την αντιμετώπιση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου υψηλής μικροδορυφορικής αστάθειας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο παγκοσμίως. Περίπου 5-15% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI High, MSI-H) ή ελάττωμα στο σύστημα επιδιόρθωσης αναντιστοιχιών του DNA (dMMR).

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας κλινικής μελέτης έδειξαν ότι η μονοθεραπεία pembrolizumab έχει τη δυνατότητα να γίνει το νέο πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία πρώτης γραμμής των συγκεκριμένων ασθενών. Ειδικότερα, η μονοθεραπεία pembrolizumab μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 40% και υπερδιπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία (16,5 μήνες έναντι 8,2 μήνες). Η συγκεκριμένη καινοτόμα θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα δίνοντας ελπίδα σε πολλούς ογκολογικούς ασθενείς έχοντας μεγάλο εύρος ενδείξεων και ήδη χρησιμοποιείται ως αγωγή σε έξι τύπους καρκίνου. Συγκεκριμένα:

• μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC),

• μελάνωμα

• κλασικό λέμφωμα Hodgkin (cHL),

• καρκίνωμα του ουροθηλίου

• καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου εκ πλακωδών κυττάρων (HNSCC)

• καρκίνωμα των νεφρών (RCC).

Για παράδειγμα, στον καρκίνο του πνεύμονα, που στην Ελλάδα είναι η τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, προσφέρεται σημαντικό κλινικό όφελος καθώς μειώνει κατά περίπου 36% τον κίνδυνο θανάτου σε σχέση μόνο με χημειοθεραπεία, ενώ σε συνδυασμό με βάση την πλατίνα και την πεμετρεξίδη αναμένεται να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής σε σημείο που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε ασθενείς με μη πλακώδη, μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τα τρία στάδια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr