ΦΑΡΜΑΚΟ

ΙΦΕΤ: Εισαγωγές 129 νέων κωδικών φαρμάκων το πρώτο τρίμηνο του 2022

εμβόλια
Το Ινστιτούτο διενήργησε πάνω από 20 διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών εμβολιασμού
INTIME NEWS

Θετικά αποτιμά τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2022, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το ΙΦΕΤ βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη διοίκηση, σε συνέχεια της πορείας που είχε ήδη από το 2021. Σύμφωνα με τα δεδομένα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους που διανύουμε:

· Σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%

· Η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15%, με το όφελος που προκύπτει για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να υπολογίζεται σε περισσότερα των 7 εκατ. ευρώ

· Οι πωλήσεις νέων κωδικών ανήλθαν στο 27% των συνολικών εσόδων

· Οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%

· Ο συνολικός αριθμός παραγγελιών αυξήθηκε κατά 5%

· Εισήχθησαν 129 νέοι κωδικοί.

Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ΙΦΕΤ, ξεκίνησε το 2021, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

- Αύξηση ταμειακών διαθεσίμων από 7.000.000 στα 18.000.000 ευρώ

- Αύξηση εσόδων κατά 56%

- Αύξηση κερδοφορίας κατά 46%

- Βελτίωση απόδοσης αποθεμάτων κατά 16%

- 24.000.000 ευρώ αξία εξοικονόμησης για το δημόσιο μέσω μείωσης τιμών αγοράς και τιμών πώλησης.

Επίσης, διασφαλίστηκε η επιτυχής κάλυψη της εγχώριας αγοράς μέσω της εισαγωγής και διακίνησης ειδών/φαρμάκων αρμοδιότητας του ΕΟΦ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς διαχείρισης αποτέλεσαν οι περιπτώσεις των φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες της Κυστικής Ίνωσης και νόσου Wilson, για τις οποίες εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες ποσότητες για τους ασθενείς, σε καλύτερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιήθηκαν οι αδιάθετες ποσότητες προς όφελος του Δημοσίου, όπως τονίζεται.

Το Ινστιτούτο διενήργησε περισσότερους από 20 δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, διαχειρίστηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας την εκτέλεση δύο Κοινών Ευρωπαϊκών Προμηθειών (JPA).

Τέλος, μέσα στο 2021 ξεκίνησε το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΙΦΕΤ, με την υλοποίηση της πρώτης φάση του σχετικού πλάνου που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, με στόχο της ενίσχυση της ταχύτητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του ΙΦΕΤ μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Γιάννης Σωτηρίου, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία επιδεικνύει ισχυρή βούληση, σε συνδυασμό με κατανόηση των θεμάτων, αποφασιστικότητα και το κυριότερο, εμπιστοσύνη στους αρμόδιους παράγοντες και τους υπεύθυνους φορείς.»

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Ασθενών Ελλάδας - ΙΦΕΤ: Κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα που δεν διατίθενται στην Ελλάδα