ΦΑΡΜΑΚΟ

Την πρώτη Μονάδα Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ εγκαινίασε η Μίνα Γκάγκα

Μίνα Γκάγκα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης εδρεύει η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, Μονάδα Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ, την οποία εγκαινίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Πέμπτη (15/12/2022). 

Πρόκειται για μία από τις τέσσερις μονάδες της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και οι βασικοί της στόχοι είναι η διεξαγωγή κλινικών μελετών φάσης Ι, μελετών βιοϊσοδυναμίας ή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας και μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης – φαρμακοεπιδημιολογίας. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τις πρώτες μελέτες που θα ξεκινήσουν στις αρχές τους 2023. Η πρώτη μελέτης φάσης Ι χρηματοδοτείται από αυστραλέζικη φαρμακευτική εταιρεία, η δεύτερη είναι μελέτη βιοϊσοδυναμίας και έχει σπόνσορα ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η τρίτη μελέτη είναι φάσης ΙΙ και αφορά την ανάπτυξη εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) η οποία χρηματοδοτείται από πανεπιστήμιο της Χιλής.

Η Μονάδα Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ λειτουργεί σε έναν χώρο 500 τετραγωνικών στον 4ο όροφο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Πρόκειται για μία Κλινική η οποία διαθέτει 18 κλίνες αφιερωμένες αποκλειστικά για κλινικές μελέτες και είναι στελεχωμένη από πιστοποιημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό 30 ατόμων. Υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

Η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΣ της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Ερευνας και Επαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) Κυριάκος Αναστασιάδης, επισήμανε ότι η Μονάδα Κλινικών Ερευνών είναι μία από τις τέσσερις Μονάδες της ΕΒΙΕΕ, ενώ οι άλλες τρεις είναι η Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας, Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας και η Μονάδα Καινοτομίας & Έρευνας στην Ιατρική Εκπαίδευση. Σκοπός της ΕΜΒΙΕΕ είναι η υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, βασισμένης σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα αποσκοπεί:

1. Στην αμφίδρομη συνέργεια μεταξύ διαφόρων ιατρικών, οδοντιατρικών και φαρμακευτικών ειδικοτήτων, αλλά και άλλων θεματικών περιοχών στις επιστήμες υγείας, στη βιοϊατρική μηχανική, στη μοριακή ιατρική, στη φαρμακογενετική και στη βιοτεχνολογία.

2. Στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στις βασικές βιοεπιστήμες, στον τομέα της μεταφραστικής έρευνας και στην εφαρμοσμένη βιοϊατρική, με βασικό στόχο την ποιοτική, ασφαλή και συνεχή παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στην ποιοτική αντιμετώπιση των ασθενειών.

3. Στη δημιουργία, την αξιολόγηση και την προτυποποίηση καινοτόμων ερευνητικών και εκπαιδευτικών προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών, όπως επίσης και στη δημιουργία spin-off και start-up εταιρειών, για την υποστήριξη και προώθηση στην αγορά καινοτόμων εφαρμογών/προϊόντων στη βιοϊατρική πράξη.

4. Στη δημιουργία του πεδίου συνάντησης και συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοϊατρικής έρευνας, με στόχο την επίλυση των διεπιστημονικών και περίπλοκων προβλημάτων που παρουσιάζονται στο χώρο της βιοϊατρικής έρευνας.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συναγερμός για τα εμβόλια χολέρας

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καμία ανησυχία για τη «γρίπη της καμήλας»

Γρίπη: Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου εμβολιάζονται χωρίς συνταγή