ΦΑΡΜΑΚΟ

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία

«Πάνω από το τραπέζι, πάντα και κοιτάζοντας μπροστά» η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί σε τροχιά συγκλίσεων με τη φαρμακοβιομηχανία φέτος, προχωρώντας σε σειρά διορθωτικών μέτρων στη φαρμακευτική πολιτική, μέσα στο 2018.

«ΕΡΓΟ - ΤΟΜΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ - ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Τρίτη (06/02/2018) θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας είναι υπόθεση που ενώνει, συνδιαμορφώνει πλαίσιο συναινέσεων, πλαίσιο συγκλίσεων».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι οι διορθωτικές κινήσεις να ξεκινήσουν πριν ακόμα από την επίσημη έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, όπως έχει πει ο κ. Ξανθός. Στόχος είναι να δοθεί μία ανάσα στην ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη και στα δυσθεώρητα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, έργο το οποίο θα αποτελέσει τομή για την κατανομή της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του clawback, γι’ αυτό άλλωστε πρόκειται για μέτρο το οποίο έχει προτείνει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα λειτουργήσουν σε συνάφεια και με το μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) καθώς και την ένταξη περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, δεν έχουν όμως ακόμη αποδώσει στον έλεγχο της συνταγογράφησης.

«Αίσθησή μας είναι ότι είμαστε σε φάση επούλωσης πληγών, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Με τη συνδρομή του έντιμου ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος, των φορέων και των επιχειρήσεων εξασφαλίστηκε η ανθεκτικότητα του συστήματος. Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα είναι μία χρονιά, που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων λιτότητας και θα μπορέσουμε με βιώσιμο τρόπο, να πετύχουμε το οριστικό τέλος της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας που έχει προκαλέσει πολλαπλά τραύματα και στο δημόσιο βίο και στην καθημερινότητα και στην επιχειρηματικότητα. Με μια εθνική φαρμακευτική πολιτική να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να διευκολύνουμε τις επιχειρηματικές δράσεις και για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας» υποστήριξε ο κ. Ξανθός.

Τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής φαρμάκου με αναπτυξιακό πρόσημο είχε αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Το φάρμακο είναι τομέας προτεραιότητας για προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται όμως εύρυθμο επιχειρηματικό πλαίσιο με κλαδικές πολιτικές και προγράμματα για να ανακοπεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τόνισε. Οι διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να «σπάσουν» το φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται από ανεπαρκείς προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης, ατελέσφορες μειώσεις τιμών σε φθηνά φάρμακα, δυσβάσταχτα rebate και clawback. Παράλληλα, πρότεινε η δαπάνη για τους ανασφάλιστους πολίτες καθώς και των εμβολίων να καλυφθεί, είτε από προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων, στους οποίους εντάσσονται οι κοινωνικές πολιτικές πρόληψης και αλληλεγγύης, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, σε κάθε περίπτωση πάντως να εξαιρεθεί από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Ως προς το clawback, ο κ. Τρύφων πρότεινε να μπει «ταβάνι» -ήδη φέτος τα ποσά είναι αδύνατο να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις, τόνισε- και ένα μέρος του να συμψηφίζεται με την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Επίσης, τα φθηνά καταξιωμένα και παλιά φάρμακα, όπως και τα γενόσημα να εξαιρεθούν. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε πολιτικές αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, ώστε να υπάρξει και ο απαραίτητος «χώρος» για τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή.

Σχετικές ειδήσεις