ΦΑΡΜΑΚΟ

HTA: Μέσα στον Απρίλιο η νέα Θετική Λίστα φαρμάκων

HTA: Μέσα στον Απρίλιο η νέα Θετική Λίστα φαρμάκων

Νέος κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα δημοσιευθεί εντός του Απριλίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας (HTA).

Την ανακοίνωση έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Ποδηματάς, από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference. Σύμφωνα με τον κ. Ποδηματά, η διαπραγμάτευση για τα μισά φάρμακα που έχουν έρθει στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθούν, ωστόσο, περισσότερα από 100 φάρμακα, τα οποία βρίσκονται στην αναμονή για αξιολόγηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής HTA, Δημήτρης Κούβελας.

Επιπλέον, αναζητείται τρόπος ώστε γίνεται ενημέρωση για τα σκευάσματα που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, πριν από την ανάρτηση του Θετικού Καταλόγου, δημοσιεύοντας για παράδειγμα την εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας, είπε ο κ. Ποδηματάς.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου την έκδοση συμπληρωματικών λιστών για κάθε φάρμακο, ωστόσο παρατήρησε ότι τα χρονοδιαγράμματα στην Επιτροπή Αξιολόγησης δεν τηρήθηκαν, καθώς αρκετές από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, έχουν ξεπεράσει τον ορίζοντα των 180 ημερών. «Βλέπω έναν κίνδυνο μποτιλιαρίσματος στη διαπραγμάτευση» εκτίμησε.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της φαρμακοβιομηχανίας, «πώς μπορούμε να συζητάμε για αξιολόγηση από τη μία και για clawback από την άλλη».

Ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, τόνισε από την πλευρά του πως, αν και η καινοτομία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται και ως «θέμα παζαριού», η αξία της δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην πίεση που ασκούν στους πληθυσμούς τα κόστη των φαρμάκων, τα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσουν παγκοσμίως το 2023 το 1,5 τρισ. δολάρια. Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, οι λύσεις θα έρθουν μόνο μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Η αδυναμία συναινέσεων, σε συνδυασμό με την επιβολή οριζόντιων μέτρων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι και το πιο σημαντικό βήμα προς τη λύση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AbbVie Pharmaceuticals.

Όπως τονίζει ο κ. Αποστολίδης «δεν θα υπάρξει βιώσιμο Σύστημα Υγείας αν δεν υπάρχει αυτάρκης φαρμακευτική δαπάνη». Μια συνεκτική πολιτική φαρμάκου πρέπει να κινηθεί σε 5 άξονες, κατά τον κ. Αποστολίδη:

1. Προσδιορισμός του ύψους που καθιστά τη φαρμακευτική δαπάνη στοιχειωδώς αυτάρκη.

2. Μέτρηση του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από κάθε εφαρμοζόμενη πολιτική.

3. Προσδιορισμός ενός δίκαιου τρόπου επιμερισμού της επιβάρυνσης ανάμεσα σε πολιτεία και επιχειρήσεις ώστε να συμφωνηθεί στο πού βρίσκονται τα όρια της συνυπευθυνότητας.

4. Ρεαλιστικά κίνητρα ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται.

5. Αξιοποίηση εργαλείων από τη διεθνή πρακτική που τεκμηριώνουν με αντικειμενικό τρόπο τις ανάγκες διεύρυνσης της υφιστάμενης φαρμακευτικής δαπάνης (π.χ. Horizon Scanning).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις