ΦΑΡΜΑΚΟ

«Προεκλογικά παιχνίδια» με τις προμήθειες των νοσοκομείων

«Προεκλογικά παιχνίδια» με τις προμήθειες των νοσοκομείων

Σε... γεφύρι της Άρτας εξελίσσονται οι διαγωνισμοί που διενήργησε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Παρόλο που η κεντρικοποίηση των προμηθειών με στόχο τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων, είναι μία από τις κύριες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, εμπόδια -με προεκλογική ενδεχομένως χροιά- έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας.

Η ΕΚΑΠΥ χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο, από τη στιγμή της ίδρυσής και μέχρι να στελεχωθεί, για να ολοκληρώσει τους πρώτους διαγωνισμούς για την κεντρική προμήθεια φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, για τις ανάγκες νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι πρώτες συμφωνίες-πλαίσιο με τις εταιρείες υπογράφηκαν τους πρώτους μήνες του 2019. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε σχετική ανακοίνωση τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε λόγο για εξοικονόμηση 29.666.741, 25 ευρώ σε σχέση με την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και επισήμαινε ο κ. Πολάκης, βάσει των συμφωνιών που είχαν υπογράψει οι εταιρείες με την ΕΚΑΠΥ, «πρόκειται σύντομα να συναφθούν εκτελεστικές συμβάσεις μεταξύ των φορέων προορισμού της Συμφωνίας (Δομών του δημόσιου συστήματος Υγείας) και των αντισυμβαλλόμενων φαρμακευτικών εταιρειών». Εκεί, όμως, κόλλησε σε αρκετές περιπτώσεις, η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΑΠΥ προχώρησε στις απαραίτητες διευκρινίσεις προς τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, οι οποίοι είχαν θέσει σειρά ερωτημάτων για τη νέα διαδικασία προμηθειών. Οι απαντήσεις δόθηκαν στα μέσα Μαΐου.

Παρόλα αυτά, οι εκτελεστικές συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλα τα νοσοκομεία, παρά την εντολή του υπουργείου Υγείας και της ΕΚΑΠΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε κάποιες περιπτώσεις το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι το νοσοκομείο μπορεί να προμηθευτεί σε χαμηλότερη τιμή κάποια δραστική ουσία, από αυτήν που συμφωνήθηκε στη διαπραγμάτευση με την ΕΚΑΠΥ.

Συγκυριακά αυτό όντως μπορεί να συμβεί, εξηγούν στο Newsbomb.gr παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, αφορά πάντα μικρές ποσότητες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη χώρα. Επομένως, καταστρατηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας των προμηθειών και με αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται μία κρίσιμη πολιτική του κράτους, η οποία αφορά την επάρκεια των νοσοκομείων σε φάρμακα. Εφόσον κάποια νοσοκομεία επιμένουν να μην υπογράφουν τις εκτελεστικές συμβάσεις, εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε επιστροφή στο παλαιότερο μοντέλο των προμηθειών ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, που όμως νομοθετικά έχει καταργηθεί.

Οι εκτιμήσεις για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» της διαδικασίας σε ορισμένα νοσοκομεία ποικίλουν, με επικρατέστερη ερμηνεία την πολιτική στόχευση. Δηλαδή, δεν αποκλείονται προεκλογικά παιχνίδια με την άρνηση υπογραφής των εκτελεστικών συμβάσεων, προκειμένου να μην προχωρήσει μία κεντρική πολιτική του υπουργείου Υγείας, για την οποία έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία και δη ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης, καθώς ανήκει στις αρμοδιότητές του. Παρόλο που ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος και ενδεχομένως μία άλλη κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου, η επί της ουσίας ανατροπή της κεντρικής διαδικασίας των διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τις δημόσιες δομές υγείας και την επάρκειά τους σε φάρμακα και υγεινομικό υλικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις