Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο «μόνιμος υπουργός» Λοβέρδος και τα ισραηλινά γενόσημα

Newsbomb

Η επίθεση κυβέρνησης και τρόικα στη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού, η οποία έχει ξεκινήσει -με δραματικές πια συνέπειες- από τη θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, με μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πολιτική τιμών «Ινδίας», απασχόλησε την εκπομπή «Εκρηκτικό Δελτίο» στο τηλεοπτικό κανάλι «Αρτ».

Ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή, παραδέχονται ότι είναι άμεση ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παραμένει στα 2 δισ. και για το 2015 όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, παρά την κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς και την αλυσίδα φαρμάκου. Ο κ. Αγγελάκας δηλώνει, μάλιστα, ότι πρέπει να στηριχτεί το ελληνικό φάρμακο, διότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και ενισχύει το ΑΕΠ περισσότερο από ό,τι η ναυτιλία, καθώς για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται στο ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ ενισχύεται με 3,24 ευρώ.

Επίσης, κρατά σαφείς αποστάσεις από τον Ανδρέα Λοβέρδο, το «μόνιμο υπουργό» όπως σχολιάστηκε από το πάνελ της εκπομπής, ο οποίος ήταν αυτός που έκανε την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα και νομοθέτησε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών. Αυτό ακριβώς το μέτρο ήταν που άνοιξε την πόρτα στα φθηνά, αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμα ξένων πολυεθνικών, παρασκευασμένα σε τρίτες χώρες.

Αντίθετα, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτούν τα ελληνικά γενόσημα που είναι εξαιρετικής ποιότητας, «για να μην κατακλυστούμε από ινδικά και ισραηλινά που προσφέρονται σε τιμές κάτω του κόστους, για να εξαφανίσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία». «Όπου πάει το ΔΝΤ, έρχεται και η TEVA (ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων), για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», προσθέτει ο Ανδρέας Παπακυριακόπουλος.

Πάντως, «το φάρμακο ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» καταλήγει ο κ. Αγγελάκας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξορθολογήσει και άλλα κέντρα κόστους εκτός από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Δείτε το βίντεο (συγκεκριμένα από το σημείο 1:01:02).