ΥΓΕΙΑ

Λειτουργικά τρόφιμα

Λειτουργικά τρόφιμα

Λειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία εκτός από τη διατροφική τους αξία μπορούν να προσφέρουν περισσότερα οφέλη στον οργανισμό όταν καταναλώνονται στo πλαίσιo μιας ισορροπημένης διατροφής.

Έτσι ενώ ένα γιαούρτι έχει υψηλή διατροφική αξία όταν το καταναλώνουμε, ένα λειτουργικό γιαούρτι μπορεί να περιέχει για παράδειγμα προβιοτικά- δηλαδή μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας (ανοσοποιητικό, γαστρεντερικό κτλ.), ή να είναι ενισχυμένα με βιταμίνες.

Η ιδέα των λειτουργικών τροφίμων αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 όταν το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αντιμετώπιζε υψηλές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, προωθώντας ένα ρυθμιστικό σύστημα για την έγκριση ορισμένων τροφίμων με τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία με την ελπίδα βελτίωσης της υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού. Η σημασία των τροφίμων αυτών αναγνωρίστηκε τα επόμενα χρόνια με τον πληθυσμό να καταναλώνει γρήγορο και πρόχειρο φαγητό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η προσθήκη επιπλέον ευεργετικών συστατικών σε ένα προϊόν, δεν σημαίνει αυτόματα πως η κατανάλωσή τους έχει και θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Έτσι, στα παραπάνω παραδείγματα, ένα γαλακτοκομικό προϊόν με προσθήκη βιταμινών, πρέπει να έχει τουλάχιστον το 15% της ημερήσιας πρόσληψης σε μια μερίδα (ή 100γρ.) προϊόντος, ώστε να μπορούμε να πούμε πως έχει κάποια δράση στον οργανισμό. Αντίστοιχα, ένα γιαούρτι το οποίο έχει πρόσθετους μικροοργανισμούς (εκτός από αυτούς του γιαουρτιού), πρέπει να έχει τουλάχιστον 106 ζωντανά βακτήρια ανά γραμμάριο, ώστε να μπορεί να επιφέρει την ευεργετική του δράση.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την γεύση. Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν νόημα μόνο όταν είναι απολαυστικά, ώστε να παίρνει κανείς όλα τα διατροφικά κι επιπλέον στοιχεία χωρίς να στερείται την αρχική γεύση και υφή του προϊόντος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος ενισχυμένο με προβιοτικούς μικροοργανισμούς είναι το ACTIVIA το οποίο εκτός από τις καλλιέργειες γιαουρτιού περιέχει και τον προβιοτικό μικροοργανισμό ActiRegularis. Μάλιστα, δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά δείχνουν πως ο ActiRegularis περνάει από το πεπτικό σύστημα και φτάνει στο έντερο ζωντανός. Οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί στο ίδιο το προϊόν, ενώ η Danone μέσα από την προηγμένη τεχνολογία της εξασφαλίζει τη συγκέντρωσή του στο προϊόν σε 4 x 106 ανά γραμμάριο προϊόντος μέχρι την ημερομηνία λήξης του.

Ταυτόχρονα το ACTIVIA συνδυάζει υπέροχη γεύση και απαλή υφή που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Μία επιλογή για healthy snacking οποιαδήποτε στιγμή αναζητά κανείς κάτι γευστικό που θα τον κρατήσει μέχρι το επόμενο γεύμα.