ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα: Δύο θανατηφόρα κρούσματα μέσα σε δύο χρόνια - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Μηνιγγίτιδα: Δύο θανατηφόρα κρούσματα μέσα σε δύο χρόνια - Οι ειδικοί προειδοποιούν

Συγκλονίστηκε η κοινή γνώμη πρόσφατα, από την τραγική κατάληξη που είχε για τη ζωή ενός βρέφους μόλις πέντε μηνών η προσβολή του από τον ιό της μηνιγγίτιδας, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μυτιλήνη.

Το μωρό διακομίσθηκε εσπευσμένα σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να σώσουν τη ζωή του. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο βρέφους στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το καλοκαίρι του 2018 είχε προσβληθεί και είχε καταλήξει από τη νόσο ένα βρέφος οκτώ μηνών στην Κρήτη.

Περίπου ενάμιση μήνα μετά, τέλος Ιανουαρίου 2020, δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν επίσης στη Μυτιλήνη και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην Αθήνα: Επρόκειτο για δύο αγοράκια Αφγανικής καταγωγής, το ένα μόλις δύο ετών και το άλλο 13, που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που πλέον νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας. Τα περιστατικά αυτά προστίθενται σε μια λίστα κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας αυξάνει δραματικά. Τον Ιούλιο του 2019 μάλιστα, έχασε τη ζωή της από μηνιγγίτιδα μια 17χρονη Ιταλίδα, που έκανε διακοπές στη χώρα μας. Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, εκείνη ενός μωρού 13 μηνών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής τον Νοέμβριο του 2018, αλλά και εκείνη μιας 15χρονης έφηβης από τον Βόλο, τον περασμένο Δεκέμβριο, που νοσηλεύτηκαν για αρκετό διάστημα, αλλά κατόρθωσαν και ξεπέρασαν την ασθένεια.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Το εμβόλιο προστατεύει

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μηνιγγίτιδα, που θεωρείται μια «ύπουλη νόσος», δύσκολο να διαγνωσθεί εγκαίρως, αφού εξελίσσεται ραγδαία, με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς. Μόνος, σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού. Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη για ενημέρωση των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας, από την ηλικία των δύο μηνών, όπως συστήνουν οι παιδίατροι.

Η μηνιγγίτιδα άλλωστε, που καταγράφει υψηλή κινητικότητα τους χειμερινούς μήνες, είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος σε όλους τους τύπους της, που δεν κάνει «διακρίσεις»: Μπορεί να προσβάλλει από βρέφη, νήπια έως 4 ετών και νεαρούς ενήλικες, που θεωρούνται και οι πιο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες, μέχρι μεγαλύτερους ανθρώπους. Η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στατιστικά αναφέρεται ότι περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα, μόνιμες σωματικέ ή νοητικές αναπηρίες.

Μηνιγγίτιδα, μια «ύπουλη» νόσος

Το γεγονός ότι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα μιας ίωσης, δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου. Στα αρχικά στάδια η μηνιγγίτιδα μοιάζει πολύ με μια απλή γρίπη: Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, κ.ά., εφησυχάζουν τους γονείς, που συνήθως καθυστερούν να κινητοποιηθούν. Δεδομένου ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως είναι ο βήχας και το φτάρνισμα, αλλά ακόμα και ένα φιλί. Έτσι η εξάπλωσή της μπορεί να γίνει τυχαία, χωρίς προηγούμενες ενδείξεις που θα προκαλούσαν την ανάλογη επαγρύπνηση.

Προστασία και κατά της μηνιγγίτιδας Β

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο, ο οποίος θα τους μιλήσει αναλυτικά για τη νόσο και για τη σημασία της πρόληψης, η οποία επιτυγχάνεται ουσιαστικά μέσω του εμβολιασμού. Είναι πολύ σημαντική μάλιστα η έγκαιρη έναρξη και η σωστή ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β, για την οποία απαιτείται ειδικό εμβόλιο, που γίνεται ξεχωριστά, είτε σε τρεις δόσεις, είτε σε δύο, αναλόγως την ηλικία του παιδιού και τι συμβουλεύει ο παιδίατρος, ανά περίπτωση.

Η μηνιγγίτιδα Β αντιμετωπίζεται πλέον ουσιαστικά, μέσω του εμβολιασμού, που και στην περίπτωση αυτή, σώζει ζωές.