ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γυναικεία τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη, εφόσον εντοπιστούν εγκαίρως τα αίτια που την προκαλούν.

Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούμε την τριχόπτωση αντρική υπόθεση, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών που παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση ή αραίωση. Ο φυσιολογικός αριθμός των τριχών που πέφτουν καθημερινά είναι γύρω στις 100 τρίχες. Όταν ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά, θα πρέπει να ζητήσει κανείς τη γνώμη ενός ειδικού. Ο πιο κατάλληλος ιατρός για τα θέματα του τριχωτού της κεφαλής είναι ο δερματολόγος.

Θεραπεία τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη, εφόσον εντοπιστούν εγκαίρως τα αίτια που την προκαλούν. Αρχικά, είναι σημαντικό να εξεταστεί το ιστορικό κάθε ασθενή, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος στα επίπεδα του σιδήρου, των ιχνοστοιχείων και της θυρεοειδικής λειτουργίας. Για την καταπολέμησή της προτείνεται τοπική χρήση φιναστερίδης, ντουταστερίδης και μινοξιδίλης ή ο συνδυασμός αυτών. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη των τριχών και βελτιώνουν αισθητά την αραίωση. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών χορηγούνται ειδικά συμπληρώματα. Σε ακραίες όμως περιπτώσεις, όπου η αραίωση έχει προχωρήσει αρκετά και οι τοπικές αγωγές δεν είναι ικανές να βελτιώσουν το πρόβλημα, προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών κατά την οποία γίνεται μεταφορά τριχών από τη δότρια χώρα (ινιακή χώρα) του τριχωτού σε σημεία όπου η απώλεια των μαλλιών είναι εμφανής.

Αίτια τριχόπτωσης στις γυναίκες

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 40 ετών), καθώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών. Το ίδιο συμβαίνει και σε γυναίκες μετά τον τοκετό. Άτομα που υπόκεινται σε χημειοθεραπείες, ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, λαμβάνουν φάρμακα ή ταλαιπωρούν τα μαλλιά τους με χημικά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τριχόπτωση. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο γενετικός. Άτομα με κληρονομικότητα τριχόπτωσης ή ανδρογενετικής αλωπεκίας στην οικογένεια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους απώλειες μαλλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως το άγχος είναι καθοριστικός παράγοντας για πάρα πολλά προβλήματα. Το έντονο stress μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών η οποία να είναι είτε προσωρινή είτε οριστική. Τέλος, μία πάθηση που λέγεται γυροειδής αλωπεκία συνοδεύεται από πτώση των τριχών.

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης στις γυναίκες γίνονται εύκολα αντιληπτά. Ειδικότερα, παρατηρείται πάρα πολύ έντονη τριχόπτωση (ολόκληρες τούφες μαλλιών), η αλογοουρά λεπταίνει, οι τρίχες γίνονται αδύναμες και δημιουργείται αραίωση στο κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής.

Τη διάγνωση της τριχόπτωσης την κάνει αποκλειστικά ο δερματολόγος. Ο ιατρός εξετάζει το τριχωτό της κεφαλής και σε συνδυασμό με το ιστορικό προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δρ. Απόστολος Καραλέξης

https://www.karalexis.gr/

https://dermahair.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

210 723 2932
info@dermahair.gr