ΥΓΕΙΑ

Βλαστοκύτταρα κατά της τριχόπτωσης: Αυτή είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία

Βλαστοκύτταρα κατά της τριχόπτωσης: Αυτή είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία

Για την πιο σύγχρονη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης μίλησε στο newsbomb.gr ο δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, διευθυντής της Derma Hair Clinic στην Αθήνα και  τ. διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Πρόκειται για τον συνδυασμό της μεθόδου PRP, δηλαδή της θεραπείας με αιμοπετάλια με τη χρήση βλαστοκυττάρων, που αναζωογονούν τους θύλακες της τρίχας ώστε να ξαναβγεί δυνατή και υγιής.

«Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μαλλιά αποτελούν το πιο βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισής μας και η απώλειά τους δρα αρνητικά στην ψυχολογία μας», αναφέρει ο γνωστός δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, ειδικός παθήσεων μαλλιών και μεταμόσχευσης μαλλιών. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, όπως για παράδειγμα η χρήση ειδικών σαμπουάν, φαρμακευτικών σκευασμάτων και η χορήγηση φαρμάκων και βιταμινών, εξηγεί, επισημαίνοντας ωστόσο, πως στις περιπτώσεις όπου η αραίωση είναι μη αναστρέψιμη, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

«Νέες έρευνες αναφέρουν πως η χρήση βλαστοκυττάρων ευνοεί σημαντικά τη μείωση της τριχόπτωσης και ενισχύει την πάσχουσα περιοχή για μία αποτελεσματικότερη εμφύτευση μαλλιών. Προτείνεται επίσης σε άτομα που πάσχουν από αλωπεκία, όχι όμως στα τελικά στάδιά της», αναφέρει ο δερματολόγος δρ Απόστολος Καραλέξης.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δρ Απόστολου Καραλέξη στο newsbomb.gr:

Ποια είναι τα πιθανά αίτια της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται είτε σε φυσιολογικούς, είτε σε παθολογικούς παράγοντες και εκδηλώνεται εξίσου και στα δύο φύλα. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των τριχών είναι το άγχος, η κληρονομικότητα, οι θυρεοειδοπάθειες, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, η κακή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες, οι φαρμακευτικές αγωγές και οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες.

Ποιες θεραπείες προτείνονται για την αντιμετώπιση της;

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που προτείνονται για την αναστολή της τριχόπτωσης. Μερικές από αυτές είναι η χορήγηση βιταμινών και η τοπική χρήση φιναστερίδης και μινοξιδίλης. Οι δύο αυτές ουσίες αναστέλλουν την 5α-αναγωγάση και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών, διακόπτοντας τη λέπτυνση τους. Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά από τους πρώτους κιόλας μήνες της εφαρμογής τους, η διακοπή τους επαναφέρει ξανά το πρόβλημα. Από την άλλη, η θεραπεία με τα αιμοπετάλια που γίνεται με αιμοληψία, δηλαδή το PRP, ενισχύει το θύλακα της τρίχας και δρα ενάντια στην τριχόπτωση. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιείται συνδυαστικά μαζί με άλλες αγωγές ή προληπτικά εμποδίζοντας την περαιτέρω απώλεια των μαλλιών. Η χρήση βλαστοκυττάρων (stemcells) αποτελεί μία καινοτόμο εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής που έχει να προσφέρει πολλά στον τομέα της αποκατάστασης των μαλλιών.

Πώς δρουν τα βλαστοκύτταρα κατά της τριχόπτωσης;

Τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο θύλακα της τρίχας διαιρούνται και δημιουργούν νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη συνεχή ανανέωση των τριχοθυλακίων. Όταν όμως αυτά σταματήσουν τη δημιουργία νέων κυττάρων, σταματά και η ανάπτυξη νέων τριχών εξαιτίας της συρρίκνωσης του θύλακα της τρίχας.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα στα μαλλιά;

Κατά τη μέθοδο αυτή συλλέγονται λιποκύτταρα συνήθως από την κοιλιακή χώρα, τα οποία φυγοκεντρούνται και έπειτα απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, τα βλαστικά αυτά κύτταρα εγχέονται στη πάσχουσα περιοχή, αφού έχει προηγηθεί τοπική νάρκωση. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και μπορεί να επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και πού βρίσκονται;

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν πολυδύναμα κύτταρα, καθώς μπορούν να πολλαπλασιαστούν ή να μετατραπούν σε άλλα κύτταρα. Βρίσκονται παντού στο σώμα μας, κυρίως στο λίπος και στον μυελό των οστών.

Ποια είναι η δουλειά των βλαστοκυττάρων και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία;

Τα βλαστοκύτταρα είναι προμηθευτές νέων κυττάρων. Ο ρόλος τους είναι να ενεργοποιούνται και να επουλώνουν τραυματισμένους ιστούς ή να αντικαθιστούν νεκρά κύτταρα. Για το λόγο αυτό, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται επίσης για την καταπολέμηση των ρυτίδων, τη σύσφιξη και τη λεύκανση του δέρματος.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποτελεί την πλέον καινοτόμο μέθοδο αποκατάστασης μαλλιών, αφού βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα και την υφή των τριχών. Είναι γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική καθώς ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του. Ο συνδυασμός της μεθόδου της θεραπείας με βλαστοκύτταρα και PRP έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Με τη μέθοδο PRP τοποθετούνται ενεργοποιημένα αιμοπετάλια στους θύλακες των τριχών και τα βλαστοκύτταρα βοηθούν στη δημιουργία νέων αγγείων ώστε να αυξηθεί η αιμάτωση της περιοχής.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η μέθοδος με τη χρήση βλαστοκυττάρων δεν αποτελεί πανάκια και ότι μέχρι σήμερα η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δρ. Απόστολος Καραλέξης

https://www.karalexis.gr/

https://www.dermahair.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

210 723 2932

info@dermahair.gr

Σχετικές ειδήσεις