ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μεταδίδεται μέσω του αέρα; Τα νεότερα δεδομένα

Κορονοϊός: Μεταδίδεται μέσω του αέρα; Τα νεότερα δεδομένα
PIXABAY

Μεταδίδεται αερογενώς ο κορονοϊός; Ποια είναι η διάρκεια της έκθεσης σε σωματίδια του SARS-CoV-2 για να προκληθεί μόλυνση; Σε αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν βρει την οριστική απάντηση.

Για το θέμα αυτό φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα. Σε πρόσφατο άρθρο στο σημαντικό και έγκριτο περιοδικό Nature, με τίτλο «Is the coronavirus airborne? Experts can’t agree», ο Dyani Lewis υποστηρίζει πως τα αποδεικτικά στοιχεία περί αερογενούς μετάδοσης του κορονοϊού δεν προσφέρουν σαφείς ενδείξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι μέτρα προστασίας για αερογενή μετάδοση θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων μπορεί να απαιτεί χρόνο και να κοστίσει ζωές. Υποστηρίζουν πως η παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή, εκτός αν πειραματικά στοιχεία το αποκλείσουν, επομένως μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά έως ότου συγκεντρώσουμε περαιτέρω στοιχεία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα επιστημονικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν είναι εάν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια διαφορετικών μεγεθών, εάν οι ασθενείς με COVID-19 παράγουν αρκετά αερολύματα με ικανό ιικό φορτίο, ποια είναι η μολυσματική δόση (δηλαδή ο αριθμός των σωματιδίων του SARS-CoV-2 που απαιτούνται για να προκαλέσουν μόλυνση), καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση. Βεβαίως, ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης αερολύματος που, λόγω του σωστού συνδυασμού της ροής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια μολυσματική δόση με την πάροδο του χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στις πιο σημαντικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, τις οποίες αποδελτιώνει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή και Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, καθώς η Ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά από νέα δεδομένα όσον αφορά στο νέο κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πάσχα υπό αυστηρό περιορισμό – Πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr