ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Πάσχα υπό αυστηρό περιορισμό – Πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Κορονοϊός: Πάσχα υπό αυστηρό περιορισμό – Πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις:  Δια της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση να περιορίσει την διάδοση του ιού στην χώρα με ορίζοντα το Πάσχα.

Κρίσιμες είναι οι μέρες που διανύουμε καθώς αναμένεται να διαφανεί εάν θα έχουμε κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Το βλέμμα της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων στρέφεται στις εκκλησίες αλλά και τις συνάξεις πολιτών το Πάσχα. Έχουμε προλάβει την εξάπλωση του ιού ή όχι; Το σίγουρο είναι πως θα το ξέρουμε μετά το Πάσχα.

Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιεί από πλευράς του πως αν τα μέτρα καταργηθούν σε 15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων. «Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται πως επηρεάστηκαν από τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες και αποφάσισαν να αθετήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έτσι, υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί και δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, τότε από τις 27 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο συνδυασμός όμως της εικόνας χαλάρωσης μαζί με το… «αντάρτικο» ιερέων σε Κουκάκι και Κέρκυρα θορύβησε την κυβέρνηση και η εισαγγελική παρέμβαση μετά και από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά είναι ενδεικτική για την αυστηρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Γι αυτόν τον λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σχέδια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω για κάποιες ώρες τις ημέρες του Πάσχα. Αυτή λογίζεται ως η έσχατη λύση σε περίπτωση που κριθεί πως υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι προληπτικοί έλεγχοι σε μπλόκα στα διόδια και τις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους, για την αποφυγή κύματος εξόδου προς την επαρχία από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα.

Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:

  • Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.
  • Θα έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς να προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα. Κι αυτό άσχετα με την ουρές αυτοκινήτων που θα δημιουργηθούν κι οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την αδικαιολόγητη αναχώρηση στην επαρχία κατοίκων της πόλης.
  • Παρεμφερείς έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πάρνηθας, Λουτρακίου, Δερβενοχωριων κ.λπ.). Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών από Κορινθία , Βοιωτία κ.λπ. για να στηθούν μπλόκα σε κάθε προσπάθεια χρήσης άλλου περιφερειακού δρόμου.
  • Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.

Άμεση είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης για τα κρούσματα που παρατηρούνται σε καταυλισμούς Ρομά, όπως ο καταυλισμός στο Δροσερό Ξάνθης, αν και η εικόνα από τα δείγματα του εργαστηριακού ελέγχου στη Λάρισα είναι ενθαρρυντικά. Πάντως, στη Λάρισα, παρά την εισήγηση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για χαλάρωση της περιμέτρου της καραντίνας, λόγω των λίγων κρουσμάτων στην κοινότητα, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε διαρρήδην την ιδέα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όσον αφορά τώρα τη επόμενη ημέρα, δηλαδή την άρση των περιοριστικών μέτρων, στην κυβέρνηση εξετάζουν ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο σε συνδυασμό με το οικονομικό πακέτο, θα «τρέχει» σίγουρα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ο σχεδιασμός θέλει την κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου να λαμβάνει τις πρώτες αποφάσεις για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Το πλάνο αυτό θέλει να ακολουθείται η αντίστροφη πορεία του lockdown, κάτι που σημαίνει χαλάρωση του περιορισμού κυκλοφορίας, αλλά με περιορισμούς σε πάρκα και παραλίες. Παράλληλα ένα σενάριο είναι να διατηρηθούν οι απαγορεύσεις για ένα κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως τους ηλικιωμένος και τις ευπαθείς ομάδες και αναλόγως τις επιταγές των επιστημόνων πιθανό είναι να εξεταστεί και γεωγραφικά αυτή η παράμετρος ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Και εάν το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι ύψιστης σημασίας, η καλή εικόνα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν με το τι θα γίνει στην οικονομία την επόμενη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιλέγει να αντιδρά, όπου προκύπτει ανάγκη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρατηρείται στην καμπύλη της επιδημίας όλες τις τελευταίες μέρες. Και αυτό με το βλέμμα στο τέλος του τρέχοντος κύκλου των περιορισμών στις 27 Απριλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προσοχή! Μεγάλη απάτη - Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας

Σχετικές ειδήσεις