ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τη θεραπεία τους μέσα στο καλοκαίρι

Κιρσοί: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τη θεραπεία τους μέσα στο καλοκαίρι

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας επιδεινώνονται κατά τους θερινούς μήνες, προκαλώντας δυσφορία στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από «βαριά» και πρησμένα πόδια.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες ασθενείς, οι αισθητικές προεκτάσεις του προβλήματος, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ψυχολογικής επιβάρυνσης, καθώς δεν μπορούν να απολαύσουν ξέγνοιαστες το καλοκαίρι. Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας, μας εξηγεί γιατί το καλοκαίρι αποτελεί την κατάλληλη εποχή για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί, αλλά και γιατί ειδικά φέτος, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έως τώρα καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας όσον αφορά τον κορωνοϊό και να μην αναβάλλουμε περαιτέρω την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Όταν λέμε φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε εκείνη την κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες αδυνατούν να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς τον κορμό, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αίματος να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, οι φλέβες να πρήζονται, να λιμνάζει σε αυτές το αίμα κι έτσι να αρχίζουν συμπτώματα, όπως βάρος, κάψιμο, πόνος, κράμπες, ιδιαίτερα στην ορθοστασία και στην καθιστική θέση.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεβικής ανεπάρκειας;

Η βασικότερη αιτία είναι τα γονίδια μας. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς είναι μια πάθηση (οι κιρσοί), η οποία κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Και ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός, επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι ορμόνες όσον αφορά σε γυναίκες ασθενείς. Ορμονικές θεραπείες, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, διάφορα γυναικολογικά προβλήματα που ενδεχομένως να χρειάζονται μια ορμονική θεραπεία, όλα αυτά επιδεινώνουν ή φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική εργασία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ορθοστασία μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μια που το θέμα, το αναλύουμε μέσα στο καλοκαίρι, να πούμε ότι και η εποχή παίζει ρόλο στην επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί από τους ασθενείς αυτούς ταλαιπωρούνται σημαντικά.

Κατά τη θερινή περίοδο, συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, καψίματος καθώς και το πρήξιμο των ποδιών είναι πολύ πιο έντονα. Επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης μιας θρόμβωσης είναι πιο υψηλός σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Εφόσον ανοίξατε το θέμα των επιπλοκών, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσουμε στους αναγνώστες μας ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν ένα θέμα καθαρά αισθητικό κι ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρών συνεπειών για την υγεία τους, αν αμελήσουν τη θεραπεία του προβλήματος.

Πολύ σωστά. Υπάρχει αυτός ο μύθος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κι έχει να κάνει κυρίως με τις παλιές τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τεχνικές που ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για παράδειγμα, το να φορά κανείς ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι μια κάλτσα συμπίεσης ή να έχει ενοχλήματα που θα πρέπει να τον καθηλώσουν στο κρεβάτι, είναι λόγοι βασικοί για να αποφύγει κανείς να κάνει μια τέτοια επέμβαση μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως, επειδή, όπως είπαμε και πριν, και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και οι κίνδυνοι, όπως αυτός της θρόμβωσης είναι πολύ πιο αυξημένοι κατά τη θερινή περίοδο, η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά κατά τους θερινούς μήνες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι με τη βοήθεια της καινούριας τεχνικής που χρησιμοποιούμε για την αποκατάσταση του προβλήματος, με το ενδοαυλικό laser, όπου όλα γίνονται μέσα από μικρές οπές, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ούτε την ταλαιπωρία, ούτε και να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα. Ίσα ίσα, προχωρώντας μέσα στο καλοκαίρι στην οριστική λύση του προβλήματος, θα μπορούν να χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς ο πιο ανάλαφρος ρουχισμός της περιόδου επιτρέπει την ανάδειξη των συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Και φυσικά, ο ασθενής θα ανακουφιστεί πλήρως από όλα αυτά τα ενοχλήματα που περιγράψαμε ανωτέρω. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να περάσει ένας ασθενής ένα ακόμη καλοκαίρι με πρησμένα και πονεμένα πόδια.

Για να συνδέσουμε την προηγούμενη ερώτηση με την τωρινή περίοδο που υπάρχει ανησυχία για την covid-19 κι ενδεχομένως κάποιοι ασθενείς να μην θέλουν να προχωρήσουν σε επεμβάσεις, ποια θα ήταν η συμβουλή σας; Είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος για να αναζητήσει κάποιος την οριστική λύση του προβλήματος;

Η πανδημία αυτή του covid είχε μια τεράστια επίπτωση σε όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, ευτυχώς στη χώρα μας όχι τόσο μεγάλη. Επηρέασε όμως, πολύ τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπολογίζεται ότι έως και το 70% των τακτικών χειρουργείων δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα στην άνοιξη, λόγω της πανδημίας.

Επειδή αυτή η κατάσταση ήρθε με κάποιο κύμα κι ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποια νέα, πιθανότατα, μικρότερα κύματα στο μέλλον, έχουμε την τύχη στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, να είμαστε σε μια πολύ κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα, δηλαδή το κύμα αυτό να είναι στο κατώτερο σημείο του. Άρα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα τακτικά προβλήματα, να μην τα αφήσουμε μελλοντικά, μέσα στο χειμώνα, που ίσως οι συνθήκες να μην είναι τόσο ιδανικές όσο τώρα.

Επιπλέον, με τις νέες μεθόδους αποκατάστασης των κιρσών, ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ολική νάρκωση, συνεπώς το αναπνευστικό του δεν επιβαρύνεται καθόλου από το κομμάτι της αναισθησίας. Μετά το πέρας της θεραπείας, ο ασθενής αναρρώνει σε ειδικό χώρο που δεν σχετίζεται με τους θαλάμους νοσηλείας και μπορεί μέσα σε μία ώρα να επιστρέψει σπίτι του. Συνεπώς, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμία ανασφάλεια αναφορικά με πιθανή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω της υφιστάμενης πανδημίας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καλοκαίρι τα συμπτώματα, όπως ήδη είπαμε, γίνονται πιο έντονα για τους ασθενείς και δεδομένου ότι η εποχή δεν αποτελεί αντένδειξη για τη θεραπεία των κιρσών, πιστεύω ότι συνθέτουν ένα συνεκτικό επιχείρημα για να αναζητήσουν οι ασθενείς άμεσα την οριστική λύση του προβλήματος.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 210 6215855 , 6977741191