ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πώς θα έχετε ένα ασφαλές καλοκαίρι αν είστε έγκυος

Κορονοϊός: Πώς θα έχετε ένα ασφαλές καλοκαίρι αν είστε έγκυος
Photo by Esther Santos from Pexels

Όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς, γι΄αυτό και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Φαίνεται, πως η μετάδοση διαφόρων ιών «συγγενικών» προς το SARS-CoV-2 μειώνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως δεδομένου ότι ο ιός αυτός είναι νέος και ότι η μελέτη της συμπεριφοράς του σε συνθήκες εργαστηρίου δεν αποδίδει με ακρίβεια τη συμπεριφορά του σε «πραγματικές» συνθήκες, στο ερώτημα αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή απάντηση.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν καταδείξει, πως οι εγκυμονούσες είναι πιθανότερο να αναπτύξουν τη βαριά μορφή της νόσου, ενώ φαίνεται και ότι η μετάδοση του ιού στο έμβρυο δεν είναι πιθανή. Εντούτοις, οι έγκυες συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης δεδομένης της άγνοιάς μας σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού. Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, πως το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο διαρκούσης της εγκυμοσύνης σε σχέση με ό,τι συμβαίνει εκτός κύησης.

Οι μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οφείλονται σε αυτήν καθαυτήν την κύηση. Τα διαθέσιμα όμως επιστημονικά στοιχεία δεν μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε, πώς οι μεταβολές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την αντίδραση του οργανισμού της εγκύου έναντι του ιού.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Πρόκειται για ένα νέο ιό. Έτσι οι διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από αυτόν είναι μάλλον περιορισμένες. Ενίοτε μάλιστα τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία στερούνται ακριβείας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Βέβαια, τα ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν τη μελέτη της συγκεκριμένης νόσου είναι ιδιαίτερα εντατικά.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε, πως ο ιός μεταδίδεται με τα σωματίδια σιέλου φορέων, τα οποία εκλύονται στο περιβάλλον με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Ο ιός φαίνεται, πως εισέρχεται στον οργανισμό μας δια του αναπνευστικού μας συστήματος.

Ο ιός SARS-CoV-2 πιθανόν επιβιώνει για ώρες τόσο αιωρούμενος στον αέρα, όσο και σε επιφάνειες. Έτσι δεν αποκλείεται να εισπνεύσουμε σωματίδια του ιού, που αιωρούνται, ή σωματίδια του ιού, τα οποία μεταφέρθηκαν στα χέρια μας από μία επιφάνεια, όταν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας.

Τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες αυτή την περίοδο:

  • τακτικό πλύσιμο χεριών
  • διατήρηση κανόνων υγιεινής στον καθαρισμό του χώρου και των ενδυμάτων
  • κάλυψη προσώπου όταν κάποιος φταρνίζεται ή βήχει
  • αποφυγή επαφής με νοσούντα άνθρωπο

Η χρήση μάσκας αυτή τη στιγμή συστήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς ειδικά σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό.