ΥΓΕΙΑ

Για αυτό μυρίζει η αναπνοή σου. Μάθε τα 5 λάθη

Για αυτό μυρίζει η αναπνοή σου. Μάθε τα 5 λάθη

Η στοματική υγιεινή και τα λάθη που κάνεις και είναι το στόμα σου ξηρό και δύσοσμο.

Μπορεί τώρα το καλοκαίρι να φωνάζουμε «φορέστε βρε παιδιά αποσμητικό» αλλά αυτό δε σημαίνει πως ξεχνάμε ή αφήνουμε στην άκρη το πρόβλημα της δυσοσμίας του στόματος. Πόσες φορές έχεις αισθανθεί άσχημα επειδή μύριζε η ανάσα του συνομιλητή σου; Mπορεί όμως να έχεις αισθανθεί και εσύ πολλές φορές το στόμα σου ξηρό.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορεί να κάνεις αυτή τη στιγμή αγνοώντας πόσο βλαβερές είναι για τα δόντια σου. Αυτά τα μικρά όμως σοβαρά λάθη συχνά ευθύνονται για την κακή στοματική σου υγεία.

1) Φυσικοί χυμοί

Τα νέα διατροφικά trends όπως το juice cleansing και η έμφαση στην κατανάλωση πολύχρωμων τροφών δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα δόντια σου. Όλα αυτά περιέχουν έντονες χρωστικές που περνούν στα δόντια και αλλοιώνουν το λευκό χρώμα τους.

2) Ξεχνάς το βούρτσισμα πριν τον ύπνο

Μπορεί το πρωί να έχεις περισσότερο χρόνο, όμως είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς το βούρτσισμα των δοντιών σου πριν από τον ύπνο. Επίσης προσπάθησε να κάνεις χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος για να διατηρήσεις το χαμόγελό σου λαμπερό και υγιές.

3) Δεν αντικαθιστάς συχνά την οδοντόβουρτσά σου

Θα πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου κάθε τρεις μήνες και κάθε φορά που είσαι άρρωστη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν έχεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μπορείς απλά να αλλάξεις κεφαλή. Καλό θα είναι μια φορά την εβδομάδα να βυθίζεις την οδοντόβουρτσά σου για 20 λεπτά σε στοματικό διάλυμα για να την καθαρίσεις.

4) Αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μεταξύ της εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων και της κοινωνικής ζωής, η μετάβαση στον οδοντίατρο μπορεί να πέσει στο κάτω μέρος της λίστας με τις προτεραιότητες. Ωστόσο, η αναβολή του ραντεβού σου θα προκαλέσει μόνο περισσότερα προβλήματα στοματικής υγείας στο άμεσο μέλλον. Μην παραλείπεις το check-up των δοντιών σου το λιγότερο κάθε 6 μήνες.

5) Πλένεις τα δόντια σου αμέσως μετά τον καφέ

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ για να βοηθήσεις στην καταπολέμηση της χρώσης και της κακής αναπνοής, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι σωστό. Τα όξινα ποτά είναι αρκετά ισχυρά που αν βουρτσίσεις αμέσως μετά τα δόντια, θα προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά στο σμάλτο. Όπως λένε, η υπομονή είναι αρετή. Είναι πραγματικά προτιμότερο να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά. Εάν πάλι θέλεις άμεσα μια καθαρότερη αίσθηση, δοκίμασε το ξέβγαλμα με νερό ή με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα.