ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πάνω από 2.000 τεστ στην Αττική από τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι

Κορονοϊός: Πάνω από 2.000 τεστ στην Αττική από τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι
INTIME NEWS

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από ευαίσθητες δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και τα ορφανοτροφεία στην Αττική, από τους ελέγχους για κορονοϊό που έχουν διενεργήσει οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Δεν έχουν εντοπιστεί θετικά δείγματα σε αυτές τις δομές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, την Τρίτη (21/07/2020).

Οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 διαγνωστικά τεστ στην Αττική, ενώ το Τηλεφωνικό Κέντρο για τον κορονοϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας έχει δεχθεί πάνω από 90.000 κλήσεις πολιτών.

Ειδικότερα, από το διάστημα 16/03/2020 μέχρι 16/07/2020 απαντήθηκαν 68.436 κλήσεις. Το 88% από αυτές ήταν από το Νομό Αττικής, το 3% από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες ήταν από άλλες περιοχές (Ηράκλειο, Εύβοια, Αχαΐα). Το 53,3% αφορούσε ζητήματα κοινωνικής παρέμβασης, το 33,4% οδηγίες για ιατρικά θέματα σχετικά με την πανδημία, το 10,2% ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης, το 3,2% των τηλεφωνημάτων αφορούσε καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας (36% μάσκες, 28% αντισηπτικά κ.τ.λ.).

Η προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής για τη θωράκιση από την πανδημία συνεχίζεται και με νέες σημαντικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από τον Φεβρουάριο του 2020, μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη, προετοιμάστηκαν για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας. Οι δράσεις αφορούσαν την Αττική, με εξειδικευμένους στόχους, καλύπτοντας τους παρακάτω τομείς:

1. Δημιούργησαν Τηλεφωνικό Κέντρο το Μάρτιο του 2020, με εθελοντές ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και επιστήμονες ψυχολόγους εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Η δράση ενισχύθηκε μέσω της συνεργασίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειας. Ο συνδυασμός της πληροφόρησης μέσω του call-center, του συγκεκριμένου Δήμου και της παρακολούθησης επίλυσης του προβλήματος αποτέλεσε και αποτελεί καινοτόμο δραστηριότητα.

Ο Γιώργος Πατούλης και ο Πάνος Ευσταθίου κατά τη συνέντευξη ΤύπουΙΣΑ

2. Δημιούργησαν το Κέντρο Επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου "ΕΡΜΗΣ", οργανώνοντας εξειδικευμένες ομάδες Ιατρών και Νοσηλευτών πανεπιστημιακού επιπέδου για τη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος Ιατρικής εξέτασης με την τεχνική PCR και διάγνωσης σε ύποπτα περιστατικά.

Εξετάσαμε πάνω από 2.000 περιστατικά, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Αιμοδοσία. Σε όλα τα Γηροκομεία, τα οποία επισκεφθήκαμε, τα Ορφανοτροφεία, τις Δομές Ηλικιωμένων και γενικότερα τις δομές εκείνες οι οποίες είχαν ευπαθή άτομα, δεν βρήκαμε κανένα περιστατικό θετικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι στην Ισπανία και Ιταλία το 50% νόσησε στις δομές αυτές και πολλοί απεβίωσαν.

3. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εφαρμόστηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συνεργασία με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, η οποία καταγράφει άμεσα και σε real time τη διαδικασία, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω των tablet των οποίων έχουν οι Κινητές Ομάδες. Όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κλινικής εξέτασης καταγράφονται, με αποτέλεσμα να έχουμε άμεση πληροφόρηση 24 ώρες το 24ωρο, για τη δράση των κινητών ομάδων στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

4. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο στο νοσοκομείο Σωτηρία, δημιουργήσαμε Ομάδα Καταγραφής των περιστατικών που έχουν νοσήσει και πιθανόν να παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργικής ή ψυχολογικής φύσεως, τα οποία αναλύονται από την κοινή επιστημονική ομάδα. Συνεχίζουμε σχεδιάζοντας νέες σημαντικές δράσεις για τη θωράκιση της Αττικής».

Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία έγινε διαδικτυακά, συμμετείχαν επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος και ο Συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, Πάνος Ευσταθίου.

Διαβάστε επίσης:

Επιστράτευση: Δείτε ποιες ηλικίες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr