ΥΓΕΙΑ

«Ο κορονοϊός δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του»: Απόδειξη τα κρούσματα κι η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

«Ο κορονοϊός δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του»: Απόδειξη τα κρούσματα κι η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ
Intime News

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με πολλούς να κρούουν τον κώδωνα για ένα τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετά τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων στις γιορτές αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κορονοϊού έκρουσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Mega.

«Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μην πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Ιανουάριο. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει τον κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε.

«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα δείχνουν ότι ο ιός επιμένει, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει το Σάββατο 800 νέα κρούσματα.

Παρά τα ίχνη σταθεροποίησης, για τα οποία έγινε λόγος από τους ειδικούς, τα αριθμητικά δεδομένα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπου, αντίθετα με την εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει.

Παράλληλα, η «χαλαρότητα» των γιορτών έφερε νέα παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στοιχεία τα οποία αφορούν μέχρι και την Παρασκευή (08/01) οι νοσηλευόμενοι Covid-19 είναι:

  • 1.224 σε απλές κλίνες covid-19
  • 552 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, Ειδικές κλίνες

Σύνολο: 1.776

Στην Αττική

Σύνολο: 642 (424 σε απλές κλίνες, 218 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ)

Στην Θεσσαλονίκη

Σύνολο: 508 (378 σε απλές κλίνες, 130 ΜΕΘ, ΜΑΦ).

Ανοίγουν τα σχολεία

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα (11/01), επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής. Αναφερόμενη στο θέμα η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε ότι «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», διότι έχει τεράστια «σημασία για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.