ΥΓΕΙΑ

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία την Πέμπτη 28/1 – «Δεν θα εφαρμόσουμε την απαγόρευση συγκεντρώσεων»

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία την Πέμπτη 28/1 – «Δεν θα εφαρμόσουμε την απαγόρευση συγκεντρώσεων»
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Ημέρα δράσης για την Υγεία, με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία και στις Υγειονομικές Περιφέρειες είναι η Πέμπτη (28/01/2021) για τους υγειονομικούς όλης της χώρας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) καταλογίζουν εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνοντας την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 κατά το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2020.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση, η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει «τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για τη σωματική και ψυχική μας εξουθένωση. Γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη».

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών. Οι γιατροί επίσης έχουν μετατραπεί σε γιατρούς μίας νόσου, ενώ η εκπαίδευση των ειδικευόμενων υποβαθμίζεται συνεχώς.

«Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούνε ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδή αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό» τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Τις αυριανές κινητοποιήσεις ακολουθεί στις 3 Φεβρουαρίου η ημέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις 16 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται πανελλαδική απεργία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των νοσοκομείων και πορείες προς τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών διοργανώνει αύριο και η ΠΟΕΔΗΝ. Χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. «Η ΠΟΕΔΗΝ που υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας δεν θα εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση αρχής γενομένης από αύριο» τονίζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες. Οι 16.000 έκτακτοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και τους εργολάβους να βρίσκονται προ των πυλών, δεν φτάνουν για να καλύψουν τα τεράστια κενά του προσωπικού. Οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι περισσότεροι των εκτάκτων υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου και δικαιούνται τη μονιμοποίησή τους.

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με σκοπό να εμβολιάσουν το προσωπικό και μόνο. Εκ των υστέρων το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να γίνει στα νοσοκομεία, αναβάλλοντας προς το παρόν την λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, που έχουν σχεδιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων και των εργαζομένων» αναφέρει η ΠΕΟΔΗΝ.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, 22 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό, 14 δίνουν μάχη διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, επικαλούμενη και το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που είναι υπέρ του αιτήματος. Επίσης, η Ομοσπονδία έχει υποβάλει πρόταση για τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών των υγειονομικών «ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον πόλεμο κατά του κορονοϊού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα για τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές