ΥΓΕΙΑ

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ - Επίταξη των 200 κλινών του ιδιωτικού τομέα στην Αττική ζητούν οι γιατροί

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ - Επίταξη των 200 κλινών του ιδιωτικού τομέα στην Αττική ζητούν οι γιατροί
INTIME NEWS

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων της Αττικής, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι διοικήσεις της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ζητούν να ανοίξουν 15 νέες κλίνες βεβιασμένα και πρόχειρα με μετακινήσεις προσωπικού, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τη στιγμή που μένουν ανεκμετάλλευτες οι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Αττική.

Μέχρι χθες, Τετάρτη (17/02/2021) οι διαθέσιμες κλίνες στην Αττική ήταν 22 σε σύνολο 217, ενώ τη μείωση στην πληρότητα των ΜΕΘ με τη χαλάρωση του lockdown συνέδεσε σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Μαρία Τσολιά. «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80% και 70%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ «με τις απαράδεκτες ενέργειές τους των τελευταίων ημερών, διαψεύδουν στην πράξη το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν "θωράκισης" και περί δήθεν "πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού"» τονίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

«Συγκεκριμένα, μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της Αττικής (85 έως 90% του συνόλου των κλινών είναι ήδη καλυμμένες) βεβιασμένα και πρόχειρα μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid (μόνο στο Αττικό και στο Θριάσιο 15 συνολικά) και μάλιστα για άλλη μια φορά δίνουν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (π.χ. 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το νοσοκομείο Νίκαιας και 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το Τζάνειο προς το Αττικό)» εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην εντολή που υπογράφει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ για αναγκαστική μετακίνηση δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας και δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του Τζανείου νοσοκομείου προς τη ΜΕΘ του Αττικού εκφράζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού οι οποίες πρέπει να γίνουν έστω και τώρα με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας όπως απαιτούμε εδώ και 11 ολόκληρους μήνες».

«Η αποδυνάμωση των non-covid ΜΕΘ που μοιραία οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας κλινών για να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ covid με βεβιασμένο και σπασμωδικό τρόπο, βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών και καταδικάζει τα δημόσια νοσοκομεία να ασχολούνται μόνιμα μόνο με ένα νόσημα σε βάρος όλης της λοιπής νοσηρότητας. Υπενθυμίζουμε πως στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 200 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που πρέπει άμεσα να επιταχθούν άνευ όρων τόσο για non covid ασθενείς όσο και για covid ασθενείς, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η ανοικτή επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας από το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής καμιάς απολύτως απάντησης από την κυβέρνηση. Αντίθετα οι διεκδικήσεις μας έχουν συναντήσει την ευρεία αποδοχή και ανταπόκριση από το λαό μας. Πάνω από 200 εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουμε και στηρίζουν τα αιτήματά μας που είναι και δικά τους αιτήματα. Οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού θα είναι για άλλη μια φορά αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, παρά τις κωμικοτραγικές τις προσπάθειες να μετακυλήσει τις ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς και στους λοιπούς υγειονομικούς».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν να ανακληθεί άμεσα η «απαράδεκτη απόφαση» της 2ης ΥΠΕ για τις μετακινήσεις γιατρών και προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα