ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα vs γρίπη vs κορονοϊός: Tα συμπτώματα και οι διαφορές τους

Κρυολόγημα vs γρίπη vs κορονοϊός: Tα συμπτώματα και οι διαφορές τους

Καθώς προχωρούμε στο τέλος του χειμώνα, ο κίνδυνος των εποχικών ιώσεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, δεδομένου ότι το κρύο και οι συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ευνοούν την μετάδοσή τους.

Τα περασμένα χρόνια, τα μέτρα υγιεινής στόχευαν κυρίως στον περιορισμό της μετάδοσης της εποχικής γρίπης. Φέτος όμως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανάσχεση ενός τρίτου κύματος μετάδοσης του κορονοϊού που στο πιο εφιαλτικό και απευκταίο σενάριο δύναται να κλονίσει τα θεμέλια του ΕΣΥ, με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, αλλά και η Covid-19 αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό, με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που δυσχεραίνει τη διάγνωση με βάση την κλινική εικόνα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, ότι καθώς και οι τρεις λοιμώξεις οφείλονται σε διαφορετικούς ιούς, η βαρύτητα των συμπτωμάτων και ο ενδεχόμενος κίνδυνος επιπλοκών διαφέρουν σημαντικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης και αξιόπιστης διάγνωσης.

Η διάγνωση των ανωτέρω λοιμώξεων (εκτός από την περίπτωση του κοινού κρυολογήματος που είναι κλινική) επιβεβαιώνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς προκειμένου να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία και να μην επιχειρούμε να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας μόνοι μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες σχετίζονται με το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας «υποψιάσουν» για την πιθανότητα να έχουμε νοσήσει από τον νέο κορονοϊό και που θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας:

Κοινό κρυολόγημα

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως εμφανίζονται αργά και σταδιακά και είναι ήπια: ο ασθενής έχει καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμο. Ο βήχας του κρυολογήματος συνήθως συνοδεύεται από φτερνίσματα. Πυρετός, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλος είναι σπάνια.

Γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα και εξελίσσονται ταχύτατα. Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές, ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια.

Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Οι ασθενείς με Covid-19 δύναται να εμφανίσουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. H ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Στο Genesis Genoma Lab παρέχουμε τη δυνατότητα μοριακού ελέγχου κορονοϊού με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που διασφαλίζουν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας που πληρούν οι υπηρεσίες του εργαστηρίου μας. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διαδικασία της εξέτασης εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα genlab.gr ή καλέστε στο τηλ.: 210 68 03 130.

Το εργαστήριο Genesis Genoma Lab βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 302 στο Χαλάνδρι.