ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί: Για ποιες ομάδες με νοσήματα ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή - Ποιοι ακολουθούν

Εμβολιασμοί: Για ποιες ομάδες με νοσήματα ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή - Ποιοι ακολουθούν
INTIME

Για την ομάδα των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου ανοίγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους «οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 250.000 άτομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ένταξη των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια και τα κριτήρια σε πολλές περιπτώσεις είναι συνδυαστικά.

«Δηλαδή, ένα κριτήριο είναι η διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, είναι η φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και η ημερομηνία διάγνωσης της νόσου» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Διευκρίνισε, δε, ότι για συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι «θα ειδοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από τη Δευτέρα από τα Νοσοκομεία ή τις Κλινικές τα οποία έχουν σχέση με τις θεραπείες τους».

Ωστόσο τα άτομα αυτά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα έχουν δικαίωμα στην πλατφόρμα να κλείσουν, αν το επιλέξουν, το ραντεβού από μόνοι τους.

Για τις περιπτώσεις, δε, που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη «παραδείγματος χάρη αν έχουμε μια διάγνωση με νόσημα τις επόμενες μέρες, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί».

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα πάλι ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να μπορεί να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Οι ομάδες των νοσημάτων

Τις ομάδες των νοσημάτων ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

  • Η πρώτη ομάδα των νοσημάτων υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με μεταμόσχευση.
    Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
  • Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.
  • Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει το πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου των τελευταίων τριών μηνών, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση.
  • Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Εδώ είναι μία μεγάλη και ετερογενής ομάδα. Περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.
  • Άλλη κατηγορία είναι οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200.
  • Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down

Ποιοι ακολουθούν

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους μετά το άνοιγμα της ομάδας με τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26/3.

Στις αρχές Απριλίου τέλος, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;