ΥΓΕΙΑ

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα ανώνυμα σκευάσματα του αύριο;

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα ανώνυμα σκευάσματα του αύριο;

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Με σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΕΦ εκφράζει τους φόβους της για την Υγεία των Ελλήνων την επόμενη ημέρα μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τα φάρμακα, καθώς και για την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η διαβόητη διάταξη για συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και χορήγηση από τον φαρμακοποιό στον ασθενή του φθηνοτέρου φάρμακου που περιέχει την ουσία αυτή.

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλοεισαγωγείς από το εξωτερικό θα προσπαθήσουν να μας φέρουν αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα που κατασκευάζονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και θα πωλούνται φθηνότερα από τα γενόσημα που παράγονται εδώ.

Η ΠΕΦ μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εισαγωγές τέτοιων ανώνυμων γενοσήμων, σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, οι συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης που λήφθηκε και με τις ευλογίες της τρόικας για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα είναι τα εξής:

•Αύξηση της πιθανότητας έκθεσης των ασθενών σε ανώνυμα γενόσημα φάρμακα υποδεέστερης ποιότητας ή ακόμη και σε πλαστά φάρμακα.

•Οι γιατροί αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα, δίνοντας στο φαινόμενο της υποκατάστασης εκρηκτικές διαστάσεις και εκτοξεύοντας και πάλι τη φαρμακευτική δαπάνη.

•Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός θα καταστραφεί, αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες με μέσο μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από 150€, αν το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή. Η ΠΕΦ φοβάται ότι τουλάχιστον οι μισές παραγωγικές μονάδες της χώρας μας θα κλείσουν. Κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 3.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

•Η χώρα μας θα γίνει απόλυτα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα τόσο στα πρωτότυπα, όσο πλέον και στα γενόσημα, ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές κατά το δοκούν.

Η ΠΕΦ εκφράζει την αγωνία της ότι θα είναι αδύνατον οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν παραγωγή υψηλής ποιότητας γενοσήμων με τιμές που να ανταγωνίζονται αυτές των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Και αυτό είναι λογικό αφού το κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα είναι υψηλό, τα πάγια έξοδα των εδώ φαρμακοβιομηχανιών μεγάλα, ενώ οι πληρωμές από το κράτος γίνονται με παράδοξους τρόπους, όπως ο πρόσφατος με τα ομόλογα αντί της εξόφλησης των χρεών.

Γι’ αυτό και η ΠΕΦ καλεί την πολιτεία να προστατεύσει τον κλάδο, αφού υπό όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο καταφέρνει να παράγει ποιοτικά φάρμακα, αλλά και να συντηρεί τόσους εργαζομένους και επίσης να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά λέει η ΠΕΦ στην ανακοίνωσή της: «Παράγουμε, εξάγουμε και επενδύουμε στη χώρα σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς.

Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, κάνουμε έρευνα και κατοχυρώνουμε ελληνική τεχνογνωσία. Όλα αυτά σήμερα τίθενται εν αμφιβόλω προκειμένου να πετύχουμε πρόσκαιρες εξοικονομήσεις μόνο στο τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς στο οποιο κυκλοφορούν γενόσημα».