ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο εμβολιασμός του 70% των πολιτών εντός καλοκαιριού - Τι αλλάζει στα ραντεβού

Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο εμβολιασμός του 70% των πολιτών εντός καλοκαιριού - Τι αλλάζει στα ραντεβού
ΙΝΤΙΜΕ

Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 22 Ιουνίου.

Με περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς αναμένεται να κλείσει η μέρα σήμερα, Τρίτη 22 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την επίσημην ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας.

Όπως είπε, από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότεροι από 7.500.000 εμβολιασμοί, με ποσοστό 43% των πολιτών να έχουν κάνει την πρώτη δόση και ποσοστό 31% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων από τις εταιρείες, αναμένονται τον Ιούλιο 1.550.000 δόσεις από τη Pfizer, 380.000 δόσεις από τη Moderna και από την J&J 152.000 τον Ιούνιο και 171.000 τον Ιούλιο.

«Εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του σχεδίου, έχουμε ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού και αυτή τη στιγμή οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού και για τα MRNA εμβόλια σε πολύ μικρό διάστημα», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού για εμβόλιο της Pfizer στις 25 Ιουνίου και χαρακτηριστικά στην Αττική, που δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση, μπορεί κανείς να κλείσει ρατνεβού στις 30 Ιουνίου και για Moderna αύριο κιόλας, Τετάρτη 23 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, εκτίμησε, ότι με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, τη δυναμικότητα του συστήματος και δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η προσέλευση των πολιτών, είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε κάλεσμα, ώστε οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου, κατά την επίσκεψή της στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι το μοναδικό μας μέσο για ντα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα άτομα που αγαπάμε και το μέσο για να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Αναφερόμενος στα ποσοστά προσέλευσης των πολιτών στα εμβόλια ανά εταιρεία, έκανε γνωστά τα εξής:

Στη AstraZeneca, από την Τρίτη έως σήμερα τα ποσοστά κινήθηκαν μεταξύ 93% και 98%, με μέσο όρο το 97%. Το ίδιο είναι και το ποσοστό για τις άλλες εταιρείες, δηλαδή 98% για τη Pfizer, 98% για τη Moderna και 97% για της Johnson & Johnson.

Τι αλλάζει στα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση στο εξωτερικό μπορούν με το πιστοποιητικό τους να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να κλείνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.

Δεύτερη αλλαγή που έχει γίνει, είναι ότι μειώθηκε το διάστημα σε 6 ημέρες, που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού, εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του τρεις φορές.

Με το άνοιγμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών για όλα τα εμβόλια, από δω και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών για τις αδιάθετες δόσεις.

Τέλος, για τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη και δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει προγραμματιστεί εκ νέου ραντεβού και θα λάβουν μηνύματα, αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ, ώστε να επιβεβαιώσουν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self Τest: «Ναι» από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στη διάθεσή τους από τα φαρμακεία