ΥΓΕΙΑ

Διοικητής ΓΑΝΠ Μεταξά:Η πανδημία δε θα «φρενάρει» το όραμά μας για ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο Πρότυπο

Διοικητής ΓΑΝΠ Μεταξά:Η πανδημία δε θα «φρενάρει» το όραμά μας για ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο Πρότυπο

Ουσιαστική η προσφορά των εργαζομένων στη διεκδίκηση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Μεταξά» έχουν μάθει στα δύσκολα!

Το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα και τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί στο νοσοκομείο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία στόχο έχουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες της πρόληψης, της διάγνωσης καθώς και της θεραπείας των ασθενών. Προκειμένου να ενημερωθούμε βαθύτερα για το έργο που επιτελεί το Νοσοκομείο, τις σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς και το όραμά του, συναντηθήκαμε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κύριο Χαράλαμπο Τουμπέκη.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σκληρά, με σαφή προτεραιότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Πιστεύετε ότι αυτό έχει δημιουργήσει ελλείψεις στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος;

Η εμφάνιση της νόσου του Κορονοϊού (Covid-19) που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε στον τομέα της υγείας, αφού παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, των φαρμάκων, της διάγνωσης αλλά και της φροντίδας, το σύστημα υγείας επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα επιδρώντας καταλυτικά και σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα ασθενών, όπως αυτών που πάσχουν από καρκίνο.

Σίγουρα έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας, όμως με τα μέτρα που έχουν παρθεί, τον εμβολιασμό των ευάλωτων αυτών ομάδων ασθενών, την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας μέσα στους χώρους των ογκολογικών νοσοκομείων και της γνώσης των νέων δεδομένων για την αντιμετώπιση της νόσου τους σε σχέση με το Covid-19, δεν πιστεύω πως κάποιος ογκολογικός ασθενής σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με ασφάλεια.

Η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων προσφέρουν συνεχώς εξελισσόμενες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση στο ελληνικό σύστημα υγείας;

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα Ογκολογικά Νοσοκομεία, είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα καθημερινά εμφανίζονται 190 νέα περιστατικά και 92 θάνατοι από καρκίνο (κατά μέσον όρο).

Η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην πρόληψη, διάγνωση καθώς και στη θεραπεία των ασθενών.

Σήμερα, οι νέες διαγνωστικές τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά στην πορεία της ασθένειας. Η έγκαιρη διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου βοηθούν στην πρόγνωση των ασθενών και στην τελική επιβίωση τους.

Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της θεραπείας, έχουν γίνει πραγματικά μεγάλα επιτεύγματα. Μια τέτοια εμπειρία έχουμε να παρουσιάσουμε και στο Νοσοκομείο Μεταξά με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci. Το υπερσύγχρονο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci είναι στην υπηρεσία των πολιτών από το Ιανουάριο του 2020. Είναι το μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο που διαθέτει, σύστημα ρομποτικής Χειρουργικής και βοηθά να πραγματοποιούνται πολύπλοκα ογκολογικά χειρουργεία με την πρόκληση ελάχιστου τραύματος στον ασθενή. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε αυτή η Νέα Εποχή να ξεκινά στο Μεταξά, όπου η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς μας, θα είναι ένα αποτέλεσμα ακρίβειας της Επιστήμης της Ιατρικής, των εξαιρετικών γνώσεων των γιατρών μας, σε συνάρτηση με τη χρήση υψηλού τύπου Τεχνολογιών Ρομποτικών Συστημάτων.

Επιπλέον, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα κλίμα γαλήνης και ηρεμίας στις ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο για να πραγματοποιήσουν τις χημειοθεραπείες τους, τους προσφέρουμε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία φορούν στη διάρκεια της θεραπείας τους. Μέσα από την προβολή ήρεμων και καθησυχαστικών εικόνων, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την εμπειρία των ασθενών που επισκέπτονται το Νοσοκομείο και να τις βοηθήσουμε να έχουν μία καλύτερη ψυχολογία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ένα ιστορικό νοσοκομείο όπως το Νοσοκομείο «Μεταξά» σε ογκολογικούς ασθενείς;

Το όραμα μας, ως Διοίκηση, είναι το Νοσοκομείο Μεταξά να μπορέσει να αναβαθμίσει όλες του τις υπηρεσίες. Έχουν γίνει, θεωρώ, σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση τόσο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όσο και σε υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή.

Στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί πλέον εξελιγμένο σύστημα Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού, σύστημα παραγωγής ραδιοφαρμάκων για τη λειτουργία του Pet Scan και Γεννήτριες Παραγωγής Οξυγόνου, εξασφαλίζοντας έτσι αυτοτέλεια στην κατανάλωση Οξυγόνου και συγχρόνως σημαντικό οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο μας.

Χαράλαμπος Τουμπέκης, Διοικητής Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, για το 2022 προγραμματίζεται εκτός των άλλων:

Εντός του πρώτου εξαμήνου, να γίνει η εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου, ένα μηχάνημα απαραίτητο και πάρα πολύ σημαντικό στη λειτουργία ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου. Επίσης, θα γίνει η περάτωση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου, όπου μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει:

Την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων αλουμινίου με νέα θερμομονωτικά, την εγκατάσταση συστήματος σκίασης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας, καθώς και την αντικατάσταση φωτιστικών & λαμπτήρων με Led.

Επιπρόσθετα, γίνονται προσπάθειες για την αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων Ψύξης-Θέρμανσης-Αποχέτευσης, οι οποίες λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, παρουσιάζουν συχνά προβλήματα διαρροών.

Γνωρίζοντας το πλήθος και το εύρος των κτιριακών αναγκών του Νοσοκομείου μας, προσβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, για να βελτιώσουμε την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών μας.

Μετά και από την ανακαίνιση του 2ου και 3ου ορόφου του Νοσοκομείου, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό και των υπολοίπων ορόφων του Νοσοκομείου, την ανακαίνιση/αναβάθμιση των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων μας, καθώς και τη μετεγκατάσταση και διαμόρφωση νέου χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε εσείς στη Διοίκηση ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου εν μέσω Covid;

Λόγω του γεγονότος ότι οι υγειονομικές δομές της χώρας συνεχίζουν να υπερφορτώνονται από ασθενείς με τη λοίμωξη Covid-19, γίνεται κατανοητό πως αναπόφευκτα θα υπάρχουν και μεγάλες δυσκολίες στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από την ασθένεια εν καιρώ πανδημίας και να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους με ιδιαίτερη προσοχή και ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα, δεν επαναπαυόμαστε και ακολουθούμε πιστά όλα τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της εξάπλωσης του ιού.

Για τα ανωτέρω, το Νοσοκομείο Μεταξά έχει εξασφαλίσει με ενέργειες της Διοίκησης, η διενέργεια της μοριακής εξέτασης PCR να γίνεται εντός του Νοσοκομείου για ασθενείς και προσωπικό, το έχει αναλάβει η Μονάδα Μοριακής Ιστοπαθολογίας του Νοσοκομείου και αυτό έχει επιτευχθεί, καθώς αξιοποιήθηκαν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και η ειδική τεχνογνωσία του προσωπικού της Μονάδας. Το εργαστήριό μας πιστοποιήθηκε και είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, ως δημόσια δομή ελέγχου COVID-19. Μας έχει βοηθήσει στην πλήρη επιδημιολογική εικόνα της κατάστασης του Νοσοκομείου, καθώς παρέχει τη δυνατότητα άμεσων απαντήσεων, σχετικά με την κατάσταση των ασθενών (όσον αφορά την πιθανή μόλυνσή τους από τον ιό) που προσέρχονται για θεραπεία στην Κλινική μιας Ημέρας, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε οι θεραπείες τους να γίνονται με εύρυθμο, ταχύ και ασφαλή τρόπο. Επίσης, μας παρέχει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου τυχόν θετικών περιστατικών, αλλά και ταχύτερο έλεγχο του προσωπικού του Νοσοκομείου με έγκαιρη απομόνωση πιθανών κρουσμάτων COVID-19.

Παρόλη τη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία, το Νοσοκομείο μας με την πολύτιμη συνεισφορά και τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας -και ιδιαίτερα του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού- έως τώρα μπορούμε να πούμε πως τα έχει καταφέρει με επιτυχία.

Γνωρίζουμε ότι το έργο που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολο, είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια. Η συνέχιση του έργου της αναβάθμισης του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» μας οπλίζει με δύναμη και πείσμα και ευελπιστούμε στο καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Μεταξά» έχουν μάθει στα δύσκολα. Η Πειραϊκή κοινωνία -και όχι μόνο- αναγνωρίζει προσφορά τους.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όλους τους εργαζομένους -γιατρούς και νοσηλευτές- για τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της εκπαίδευσης και της Επιστήμης τους.

Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, θα συνεχίσει να προσφέρει στους ασθενείς υψηλού επιπέδου θεραπείες και υπόσχομαι να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο Πρότυπο.