ΥΓΕΙΑ

Tips για να γλιτώσουμε τις ατασθαλίες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Tips για να γλιτώσουμε τις ατασθαλίες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
EUROKINISSI

Η διατροφολόγος Ροδάνθη Μυλωνά μιλάει στο Newsbomb.gr και μας δίνει λύσεις για να αποφύγουμε τις διατροφικές ατασθαλίες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τα Χριστούγεννα, η αγαπημένη γιορτή παιδιών και μεγάλων είναι εδώ! Όλοι ανυπομονούμε να κάτσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι και να περάσουμε όμορφες στιγμές παρέα με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ωστόσο το τραπέζι αυτό είναι γεμάτο με «πειρασμούς» που είναι ακατόρθωτο να αντισταθούμε και έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι μετέπειτα με τη ζυγαριά μας.

Πάντα όμως υπάρχουν λύσεις για να διαχειριστούμε όλες αυτές τις Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές. Η διατροφολόγος Ροδάνθη Μυλωνά μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε τις διατροφικές μας επιλογές.

Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορούμε να βάζουμε μέτρο σε όλα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τρώμε από όλα σε μικρές ποσότητες. Στο μισό πιάτο βάζουμε σαλάτα, οι οποίες τέτοιες ημέρες είναι πιο ενδιαφέρουσες. Γεμίζουμε το μισό πιάτο με τα λαχανικά μας. Στο υπόλοιπο μισό βάζουμε από τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων, όπως για παράδειγμα πρωτεΐνη, δηλαδή κρέας ή υδατάνθρακας όπως ριζότο και πατάτες. Δεν στερούμαστε, τρώμε από όλα σε μικρές ποσότητες, όμως αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα.

Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τα γλυκά, από την στιγμή που θέλουμε να φάμε. Παίρνουμε ένα μικρότερο πιάτο του γλυκού και επιλέγουμε μικρή ποσότητα από όλες τις γλυκές επιλογές. Αν κάτι μας αρέσει περισσότερο από κάτι άλλο μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό ριφίλ από αυτό που μας άρεσε και μας εξίταρε περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών τα γλυκά είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός. Αν έχουμε αυτοέλεγχο τρώμε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ σαν σνακ, για δεκατιανό ή απογευματινό. Θα φάμε το γλυκό. Αν δεν υπάρχει έλεγχος τότε είναι καλύτερα να μην είναι προσβάσιμα στο σπίτι, παρά μόνο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Για όσους πίνουν αλκοόλ καλό είναι γενικά να υπάρχει μέτρο, να μην ξεφεύγουμε και πάντα να το συνοδεύουμε με το φαγητό μας. Όλα με μέτρο καθώς στόχος είναι να περάσουμε όμορφα και ευχάριστα.

Και τι γίνεται όταν συγγενείς και οικοδεσπότες μας πιέζουν να φάμε; Το θέμα είναι να ακούμε πρώτα τον εαυτό μας. Να πούμε ευγενικά «έχω χορτάσει» ή «είμαι πλήρης» και εκείνη την στιγμή απλά το κρατάμε για να το φάμε όταν θα πεινάσουμε πραγματικά.

Γενικά όπως μας συμβουλεύει η κ. Μυλωνά «είναι στο πρόγραμμα να ξεφύγουμε καμιά μέρα και να φάμε παραπάνω. Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε και να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Δεν μας καθορίζουν μια με δύο ημέρες των γιορτών. Μια μέρα να ξεφύγεις, την επόμενη ημέρα χρειάζεται ισορροπία στη ζυγαριά. Δεν πάχυνε κανείς με μια δύο ημέρες παραπάνω φαγητό»