ΥΓΕΙΑ

ΕΚΑΒ: Πάνω από 1 ώρα ο μέσος χρόνος αναμονής για επείγον περιστατικό

ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
«Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Ακινητοποιημένα ασθενοφόρα με βλάβη στην Αττική, υποστελεχωμένο το ΕΚΑΒ στα νησιά - Πάνω από μία ώρα κατά μέσο όρο, χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φτάσει σε επείγον περιστατικό, σύμφωνα με στοιχεία του 2021. 

«Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 ασθενοφόρα τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά. Όταν έχεις τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση βρίσκεται η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ λειτουργεί με 1-2 διασώστες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. «Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Συγκεκριμένα για την Αττική, ο συνολικός αριθμός των ασθενοφόρων που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού είναι τουλάχιστον 100 (ασθενοφόρα επειγόντων και Κινητές Μονάδες). Ο στόλος του ΕΚΑΒ για την κάλυψη του νομού ανέρχεται σε 90 ασθενοφόρα, όσα και οι τομείς. Από αυτά επιχειρούν μόνο τα 45 με 50 ασθενοφόρα επειγόντων και 6 με 8 Κινητές Μονάδες, με τις μισές μόνο να διαθέτουν γιατρό, για την πρωινή και απογευματινή βάρδια αντίστοιχα. Καθημερινά τριάντα περίπου ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Αυτό σημαίνει ότι 35 τομείς ασθενοφόρων καθημερινά παραμένουν κλειστοί.

Όμως, ακόμα και στην ιδανική περίπτωση, που και τα 90 ασθενοφόρα θα ήταν λειτουργικά, δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν. Το προσωπικό -μόνιμο και επικουρικό- που διαθέτει το ΕΚΑΒ, αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες επάνδρωσης 50 με 55 ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΑΒ του 2021, ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο είναι:

• Για επείγον περιστατικό 1 ώρα και 15 λεπτά.

• Στην ανακοπή καρδιάς 24 λεπτά (ενώ η ανάνηψη πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά).

• Στο υπερεπείγον τροχαίο 24 λεπτά (ενώ η διάσωση πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά).

• Στο υπερεπείγον καρδιολογικό 54 λεπτά.

Για περιστατικά μικρότερης βαρύτητας ο χρόνος αναμονής μπορεί να διαρκεί ώρες. Για τα χρόνια περιστατικά (επανεξετάσεις, εξιτήρια, αιμοκαθαιρούμενοι κλπ.), υπάρχουν 7-8 ασθενοφόρα, τα οποία επαρκούν μόλις για το 30% του συνόλου των περιστατικών, που ανέρχονται στα 250 με 300 καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να στρέφονται στα ιδιωτικά ασθενοφόρα με μεγάλο κόστος και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες. Τα παραπάνω στοιχεία είχαν καταθέσει στη Βουλή πριν από λίγους μήνες, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης και ερωτούσαν ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, όσο και σε ασθενοφόρα, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να διασφαλίζεται άμεση χορήγηση προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά τους στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, πέντε θέσεις είχαν προβλεφθεί για το ΕΚΑΒ. Μέσα στην πανδημία, το 2020-2021 ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μονίμων διασωστών για όλη την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα, οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 150 και το 2022 στις 100.

Σχετικές ειδήσεις