ΥΓΕΙΑ

Ψυχική ισορροπία παιδιών: Οι επιπτώσεις μίας συγκρουσιακής σχέσης μεταξύ γονέων στο παιδί

Ψυχική ισορροπία παιδιών: Οι επιπτώσεις μίας συγκρουσιακής σχέσης μεταξύ γονέων στο παιδί

Η σημασία της οικογενειακής ισορροπίας και ασφάλειας είναι καθοριστική για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Από τις πρώτες ημέρες της ζωής ενός βρέφους, που είναι πλήρως εξαρτημένο για την επιβίωση του από τους γονείς του, μέχρι και την ενηλικίωσή του και την εικόνα ενός αυτόνομου και δραστήριου ανθρώπου, ένα είναι το σίγουρο: Η οικογενειακή σταθερότητα είναι ο θεμέλιος «λίθος» για να λάβει το παιδί τις ηθικές αξίες της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας.

Για εμάς λοιπόν, που αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι κύριες σταθερές στη ζωή ενός παιδιού, που θα το βοηθήσουν, να συνεχίσει να αναπτύσσεται όντας ψυχικά ισορροπημένο, αρκεί να γνωρίζουμε πως πρόκειται για τον πολύτιμο ρόλο της μητέρας και του πατέρα, που εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο σημαντικά πρόσωπα για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Πόσο επηρεάζει ένα παιδί μία συγκρουσιακή σχέση μεταξύ γονέων;

Τα παιδιά από βρέφη κιόλας απορροφούν σαν «σφουγγάρια» τα ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, μιας και από μικρή ηλικία είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί γύρω τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι διαμάχες μεταξύ των γονέων να επηρεάζουν σημαντικά το παιδί που εκτίθεται σε ένα στρεσογόνο οικογενειακό περιβάλλον, φέρνοντάς το αντιμέτωπο με συναισθήματα άγχους, φόβου και θυμού ή ακόμη και αισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που το ίδιο το παιδί ενδέχεται να νιώσει υπαίτιο αυτής της συγκρουσιακής κατάστασης, με αποτέλεσμα να φοβάται να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του ή ακόμη και καταστάσεις που το προβληματίζουν. Όλα αυτά φυσικά, έχουν σημαντικές συνέπειες και στη μετέπειτα ζωή του.

Η σημασία της συνεπιμέλειας

Μπορεί λοιπόν, σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, τα διαζύγια να διαγράφουν ανοδική πορεία στις μέρες μας, αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως ένα παιδί δεν έχει ανάγκη και τους δύο γονείς του. Κάπου εδώ, κάνουν την εμφάνισή τους τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της συνεπιμέλειας, που είναι εμφανή σε ένα ευρύ φάσμα αξιολογήσεων που αφορούν την ψυχοσωματική λειτουργία των παιδιών και συμπεριλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και γενικότερα ψυχικής δυσφορίας, χαμηλότερη επιθετικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς, καλύτερη σχολική απόδοση, καλύτερη γνωστική ανάπτυξη και καλύτερη σωματική υγεία.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η συνεπιμέλεια ως κατάσταση διαμοιρασμού των ευθυνών θεωρείται ότι βοηθά τους γονείς να εκπληρώσουν πολύ καλυτέρα τους ρόλους τους, ενώ συγχρόνως δίνει την δυνατότητα στο παιδί να αντιλαμβάνεται και να βιώνει ένα είδος ισότητας στη σχέση τους, που συναισθηματικά επιτρέπει πιο υγιείς ταυτίσεις και με τους δυο γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, κάτι που θεωρείται σήμερα ως συμβολή σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η οικογένεια αποτελεί σύστημα αναφοράς για το κάθε άτομο. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ένα παιδί θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τους πρώτους στενούς συναισθηματικούς δεσμούς του, τους οποίους θα φέρει μέσα του από τις πρώτες ημέρες της ζωής του και για πάντα. Γι’ αυτό άλλωστε, ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς συγκρούσεις, είναι απαραίτητο για την ψυχική ηρεμία και ισορροπία ενός παιδιού, έτσι ώστε να μην έρθει αντιμέτωπο με συμπτώματα άγχους και στρες, που θα το οδηγήσουν ενδεχομένως σε αντιφατικές και μπερδεμένες συμπεριφορές για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το αφιέρωμα για την ψυχική ισορροπία των παιδιών