ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: «Η χώρα μας θα γίνει μία από τις καλύτερες στον κόσμο στην τηλεϊατρική»

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
HPC 2023

Στη δεύτερη ημέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 με τίτλο «Συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ», συμμετείχε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη (06/12/2023). 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και παρουσίασε τα κυβερνητικά σχέδια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων.

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το ΕΣΠΑ, από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και από δωρεές, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των κτηριακών υποδομών των νοσοκομείων, μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι προβλεπόμενες δαπάνες για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και δεν αποσκοπούν απλά στην αναπλήρωση παλαιωμένων μηχανημάτων, αλλά στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με πρωτοποριακά συστήματα που θα αποτελέσουν την κορωνίδα της ιατρικής και κλινικής πράξης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας.

Η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων θα περιλαμβάνει ενιαίο ψηφιακό φάκελο ασθενούς, φάκελο ογκολογικής διαχείρισης ασθενούς και ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων, έτσι ώστε το υπουργείο υγείας να έχει πλήρη εικόνα και να χαράσσει πολιτικές. «Η χώρα μας θα γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο στον τομέα της τηλεϊατρικής», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, καθώς όλα τα νησιά και σχεδόν όλες οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα έχουν σταθμό τηλεϊατρικής, ενώ αντίστοιχα θα υπάρχουν κόμβοι τηλεϊατρικής στα νοσοκομεία.

Τέλος, η ενίσχυση του προσωπικού είναι ο δυσκολότερος τομέας, λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης από την οποία βγαίνουμε, των χαμηλών αμοιβών των επαγγελματιών υγείας και της διαφυγής πολλών νέων γιατρών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, παρατηρείται έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γενικά και στο ΕΣΥ ειδικότερα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, εκ των οποίων 6.500 μέσα στο 2024.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική εφαρμογή του συστήματος των DRGs μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 «για τη δικαιότερη και τεκμηριωμένη διαχείριση των νοσοκομειακών πόρων», στη συμμετοχή της ΕΚΑΠΥ στην αγορά των φαρμάκων εκ μέρους των νοσοκομείων και στην επιτάχυνση του υπολογισμού του νοσοκομειακού clawback. Η κυρία Βιλδιρίδη έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που θα προάγει την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά του μπορεί να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο, δεδομένης της δεδηλωμένης πολιτικής βούλησης και των όλο και λιγότερο ασφυκτικών οικονομικών περιορισμών.

Σχετικές ειδήσεις