Ο ξηρός καρπός είναι πιο πλούσιος σε φυτικές ίνες από ένα φιστίκι

Σύμμαχος σε υγιεινές και βιώσιμες διατροφές

Ο ξηρός καρπός είναι πιο πλούσιος σε φυτικές ίνες από ένα φιστίκι

Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο βασικό συστατικό σε γλυκά όπως το νουγκάτ, το μαρζιπάν και η τάρτα Santiago. Η πραγματική τους αξία κρύβεται στο πλούσιο διατροφικό τους προφίλ, που τα καθιστά ιδανικό στοιχείο για καθημερινή κατανάλωση.

Μια χούφτα αμύγδαλα αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σνακ: περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα φιστίκια, περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα και έναν συνδυασμό απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Η λεπτή, ελαφρώς γλυκιά γεύση τους τα καθιστά ιδανικά για υγιεινά σνακ, για εμπλουτισμό σαλατών, για προσθήκη σε κρέμες ή ακόμα και ως υποκατάστατο αλευριού σε συνταγές χωρίς γλουτένη.

Περισσότερες φυτικές ίνες και κάλιο από άλλα τρόφιμα

Η υψηλή περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε φυτικές ίνες ξεπερνά άλλα δημοφιλή ξηροκάρπια, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια. Οι ίνες αυτές βοηθούν την πέψη, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, ελέγχουν την όρεξη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εκπληκτικό είναι και το ποσοστό καλίου: ενώ 100 γραμμάρια μπανάνας περιέχουν περίπου 350 mg καλίου, τα αμύγδαλα προσφέρουν πάνω από διπλάσια ποσότητα. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών, του νευρικού συστήματος και της αρτηριακής πίεσης, καθιστώντας το αμύγδαλο ένα πραγματικό διατροφικό διαμάντι.

Πολύπλευρη χρήση στην κουζίνα

Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά ευέλικτα στη μαγειρική: μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, σε κρέμα, ψιλοκομμένα, ως βάση για υγιεινό ψήσιμο ή ακόμα και για φυτικό γάλα. Χρησιμοποιούνται σε διεθνείς συνταγές, όπως κοτόπουλο με σάλτσα αμυγδάλου, αλλά και σε χορτοφαγικές επιλογές για υφή και γεύση, όπως noodles με σάλτσα αμυγδάλου.

Σύμμαχος σε υγιεινές και βιώσιμες διατροφές

Χάρη στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και τα υγιεινά λιπαρά τους, τα αμύγδαλα είναι ιδανικά για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Ωστόσο, είναι ενεργειακά πυκνά, γι’ αυτό η συνιστώμενη μερίδα είναι περίπου 20–25 γραμμάρια ημερησίως, δηλαδή μια χούφτα ή περίπου 20 αμύγδαλα.

Μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα γαλακτοκομικά ή αλεύρι σιταριού, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε σπιτικό γάλα αμυγδάλου ή να χρησιμοποιηθούν για σπιτικό ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου.

Λίγα τρόφιμα είναι τόσο απλά, φυσικά και πλήρη όσο μια χούφτα αμύγδαλα: χορταστικά, θρεπτικά, εύκολα στη μεταφορά και ιδανικά για ενσωμάτωση στην καθημερινή διατροφή. Αν θέλετε περισσότερες φυτικές ίνες από τα φιστίκια και περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, τα αμύγδαλα είναι το ιδανικό σας σνακ.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή