ΥΓΕΙΑ

Έρχονται «λουκέτα» και στους προμηθευτές υγείας

Έρχονται «λουκέτα» και στους προμηθευτές υγείας

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκονται και οι εταιρίες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με υλικά, από την παύση πληρωμών και τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων.

Διάλογο με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, με διάθεση συνεργασίας, ζητούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων, για την επίλυση των προβλημάτων του τομέα υγείας και την εξεύρεση πόρων, ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές των Νοσοκομείων.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) επισήμανε ότι μόνον έτσι θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η υγιής λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο λόγος είναι ότι τα μέλη του συνδέσμου έχουν οδηγηθεί σε οριστική αδυναμία να τροφοδοτούν με τα απαραίτητα υλικά τα Νοσοκομεία. Η παύση πληρωμών, τα υπέρογκα χρέη των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και η αδράνεια της Πολιτείας έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Και εξήγησε ότι οι εταιρίες - μέλη του οδηγήθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την έλλειψη υλικών, εξαιτίας:

- της απώλειας 700 εκατ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων που τους δόθηκαν ως πληρωμή για τα χρέη των Νοσοκομείων του 2008 και 2009,

- της νέας συσσώρευσης χρεών που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, λόγω της πλήρους παύσης των πληρωμών από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα,

- των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, αλλά και τους Ιδιώτες παρόχους Υγείας, που έχει σαν αποτέλεσμα την παύση πληρωμών των προμηθευτών,

- του «παγώματος» κάθε χρηματοδότησης προς τους προμηθευτές από το Τραπεζικό σύστημα και

- της απαίτησης των προμηθευτών του εξωτερικού για προπληρωμή κάθε παραγγελίας.