ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Ένας στους 25 εφήβους έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Έρευνα: Ένας στους 25 εφήβους έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Περίπου ένας στους 25 εφήβους στις ΗΠΑ έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον μία φορά και ένας στους οκτώ έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων.

Συγκεκριμένα, λίγο παραπάνω από το 12% έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, 4% το έχει σχεδιάσει και 4% έχει αποπειραθεί.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry βασίστηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις περίπου 6.500 εφήβων στις ΗΠΑ και στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς τους. Οι ερευνητές, εκτός από τις ερωτήσεις προς τους εφήβους για το αν σκέφτηκαν, σχεδίασαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, προέβησαν σε αξιολόγηση για το ποιοι από τους ερωτηθέντες μπορεί να εμφανίσουν ψυχική διαταραχή.

Ο Μάθιου Νοκ, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι σχεδόν όλοι οι έφηβοι που σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν ή αποπειράθηκαν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή, περιλαμβανομένων της κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής (ή σύνδρομο υπερκινητικότητας), κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς λάμβαναν ήδη θεραπεία όταν ανέφεραν τάσεις αυτοκτονίας, κάτι που ο Νοκ χαρακτήρισε τόσο ενθαρρυντικό όσο και ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, η αυτοκτονία είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 10 έως 24 ετών και κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 4.600 νέοι άνθρωποι.

Παρότι τα κορίτσια κάνουν περισσότερες απόπειρες, κάτι που επιβεβαιώνεται από την έρευνα του Νοκ, στα αγόρια τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα καθώς συνήθως επιλέγουν πιο βίαιους τρόπους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, όπως τα όπλα.