ΥΓΕΙΑ

Πιστοποιητικά υγείας μαθητών και από εθελοντές γιατρούς

Πιστοποιητικά υγείας μαθητών και από εθελοντές γιατρούς

Ενιαία πιστοποιητικά θα χορηγούνται με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με το συντονισμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις ακριτικές περιοχές

Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών υγείας για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία για το επόμενο έτος, προωθεί το υπουργείο Υγείας, με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην έκδοση ενός ενιαίου πιστοποιητικού για τους μαθητές, είτε προέρχεται από δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είτε από ιδιώτες γιατρούς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προωθεί την διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης πιστοποιητικών Υγείας για την εγγραφή των μαθητών στις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται άμεσα, με ευθύνη των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών, κλιμάκια γιατρών με ειδικότητες Οδοντιάτρων, Καρδιολόγων, Οφθαλμιάτρων και κατά περίπτωση Παιδιάτρων, που θα εξυπηρετούν τους γονείς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο φέτος.

Αντίστοιχα, και η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ θα μεριμνήσει για τη συγκρότηση κλιμακίων γιατρών ανάλογων ειδικοτήτων, στις Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας (πρώην ΙΚΑ), καθώς και τις υπηρεσίες υγείας του Οργανισμού που λειτουργούν στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όπου δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των παραπάνω κλιμακίων ή λείπει κάποια ειδικότητα ιατρού, μπορούν οι μαθητές να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Εθελοντές ιδιώτες γιατροί

Το υπουργείο Υγείας έλαβε υπόψιν του την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την δωρεάν χορήγηση Πιστοποιητικών Υγείας από ιδιώτες γιατρούς σε δυσπρόσιτες νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, και αποφασίστηκε, οι Διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη την Επικράτεια, με τον συντονισμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη Δικτύου Ιδιωτών Ιατρών (Δ.Ι.Ι) σε εθελοντικό επίπεδο.

Οι οικογένειες και οι μαθητές μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Δίκτυο Ιδιωτών Ιατρών από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια αποσκοπεί στη συνέχιση και ενίσχυση της πρότυπης διαδικασίας του περασμένου έτους, με στόχο την απλοποίηση έκδοσης ενός ενιαίου πιστοποιητικού για τους μαθητές, διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους γονείς και αποσυμφορώντας τις υπηρεσίες Υγείας.