ΥΓΕΙΑ

Σε «ομηρία» 85.000 άτομα με αναπηρία

Σε «ομηρία» 85.000 άτομα με αναπηρία

Περίπου 85.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρία ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τους πειραματισμούς και τις εμμονές του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις της απεργίας των γιατρών και δεν έλαβε μέτρα για την τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ΚΕΠΑ.

Σχεδόν 85.000 ασθενείς περιμένουν να αξιολογηθούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προκειμένου να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επίδομα ή άλλο βοήθημα που δικαιούνται.

Από τις 25 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ.

Παράλληλα, υποβάλλονται νέες αιτήσεις και το πρόβλημα που δημιουργείται πια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται στα ΚΕΠΑ, έως τις 9 Ιανουαρίου 24.500 περιστατικά δεν είχαν εξεταστεί, παραμένοντας σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ είχαν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση.

Συνολικά, οι εκκρεμείς - χωρίς προγραμματισμό προς εξέταση - αιτήσεις, ανέρχονταν τη συγκεκριμένη ημερομηνία στις 33.682.

Για τον Ιανουάριο, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον Φεβρουάριο 24.467 και για το Μάρτιο (δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός) 4.740 περιστατικά.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις ταλαιπωρεί πολίτες, γιατρούς και πρόσωπα της παράταξης