ΥΓΕΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει θέμα «5ευρου» αυτή τη στιγμή

Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει θέμα «5ευρου» αυτή τη στιγμή

Δεν υπάρχει θέμα «5ευρου» αυτή την στιγμή επαναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ένταση που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και τον καταιγισμό των δηλώσεων από κόμματα και υγειονομικούς φορείς.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει πως θα δούμε πρώτα πως θα ισορροπήσει το σύστημα και πως θα λειτουργήσουν τα πολυιατρεία με το ΕΣΥ, και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε με το «5ευρω».

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη το απόγευμα της Τρίτης λίγο πριν ξεκινήσει τις συζητήσεις με την τρόικα έχουν ως εξής:

«Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν υπήρχε για τις 20 Μαρτίου. Μέσα στο νόμο για το ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση των δύο συστημάτων. 5ευρω ίσχυε και ισχύει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας. Το νέο σύστημα προσθέτει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού όπως και περίπου 2.500 επιπλέον συμβεβλημένους.

Άρα η λογική του είναι η συνταγογράφηση να γίνεται έξω από τα Πολυϊατρεία –δωρεάν- και όχι μέσα στα πολύ-ιατρεία. Τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία θα διαμορφωθούν μετά από έξι μήνες και αφού θα έχει γίνει η συνένωση των παλαιών μονάδων, έχουν σκοπό να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει προφανώς και το εισιτήριο. Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε το περιθώριο να δούμε πως θα ισορροπήσει το σύστημα. Εάν δεν δούμε πως θα ισορροπήσει το σύστημα, κάθε άλλη συζήτηση είναι πρώιμη. Και αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτή η φασαρία τώρα. Πρώτα να φτιάξουμε το σύστημα να λειτουργεί, θα δίνουμε τις δωρεάν υπηρεσίες για την συνταγογράφηση και την εξέταση από τους συμβεβλημένους και τον οικογενειακό γιατρό στους ασφαλισμένους μας και αφού το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Πηγή: onmed.gr