ΥΓΕΙΑ

«Ρώσικη ρουλέτα» τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα τεχνητού νεφρού

«Ρώσικη ρουλέτα» τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα τεχνητού νεφρού

Σε απόγνωση συνεχίζουν να βρίσκονται οι νεφροπαθείς της χώρας, εξαιτίας των αμφισβητούμενων πρακτικών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που καταγγέλλεται ότι επιτρέπουν σε αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή, να κατακλύζουν τα δημόσια νοσοκομεία.


Οι νεφροπαθείς της Πάτρας απείχαν από την αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας την προηγούμενη εβδομάδα και για να ζητήσουν τη συμπαράσταση της κοινωνίας ώστε να μην επιτραπεί «το άνοιγμα του 'Καιάδα' που οδηγεί στην ευθανασία των νεφροπαθών».

Παρόλο που το πρόβλημα έχει ήδη καταγγελθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς –την παρέμβαση των οποίων έχουν ζητήσει οι νεφροπαθείς- δεν έχουν δώσει ακόμα λύση στο επείγον αυτό ζήτημα, στην κυριολεξία ζωής και θανάτου.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πάτρας, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει δώσει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού, μέσω τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών. Έτσι, έχει ανοίξει διάπλατα η πόρτα για την εισαγωγή φίλτρων στα νοσοκομεία αμφιβόλου ποιότητας, άνευ ή ευκαιριακών προδιαγραφών, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, που εισάγονται από τρίτες χώρες και δίνουν τεράστια κέρδη σε κερδοσκόπους της υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται φίλτρα από την Τουρκία, την Αίγυπτο τη Βουλγαρία και άλλες τρίτες χώρες.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πάτρας χαρακτηρίζει από «περίεργες» έως και «πονηρές» αυτές τις διαδικασίες της ΕΠΥ και του προέδρου της, κ. Χρήστου Γιάνναρη, που αντιμετωπίζουν τα φίλτρα τεχνητού νεφρού ως «μανταλάκια και μαξιλαροθήκες».

«Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια» σημειώνουν οι νεφροπαθείς.

Πρόκειται για μία ακόμη πτυχή της διάλυσης της δημόσιας υγείας, που συντελείται στη χώρα μας. Όπως και στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, το μοντέλο και σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοιο: η επιλογή από τους θεράποντες ιατρούς στα φίλτρα αιμοκάθαρσης αντικαθίσταται από διοικητικούς διαγωνισμούς δια τηλεφώνου! Δηλαδή, δεν επιλέγει το θεραπευτικό μέσο ο αρμόδιος επιστήμονας, αλλά κριτήριο μπαίνει η χαμηλότερη τιμή, άσχετα αν το φίλτρο είναι η κλωστή που κρατά τους νεφροπαθείς στη ζωή.

«Ζητούμε η επιλογή των φίλτρων αιμοκάθαρσης να γίνεται από τους ιατρούς μας και όχι τους εμπόρους υγείας» ζητούν οι νεφροπαθείς, καθώς ο τρόπος αυτός είναι η μόνη ορθή λύση για να προστατευθούν από τη «ρώσικη ρουλέτα» στην οποία υποβάλλονται και δεν ξέρουν πότε θα «τραβήξουν το φίλτρο που θα τους στείλει στον άλλο κόσμο»...

Διαβάστε επίσης:

SOS από νεφροπαθείς για την αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία

Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;

Γιούνκερ: «Λάθος» οι μεγάλες περικοπές στο ελληνικό σύστημα υγείας

Στην… υγεία των ξένων συμφερόντων!