ΥΓΕΙΑ

Άδωνις- Γιατροί: Νέος πόλεμος με αφορμή το πλαφόν

Άδωνις- Γιατροί: Νέος πόλεμος με αφορμή το πλαφόν

Ένας νέος πόλεμος μεταξύ υπουργού Υγείας και ιατρικού σώματος ετοιμάζεται να εκραγεί, με αφορμή το πλαφόν συνταγογράφησης, για το οποίο αναμένεται να καταθέσει σχετική τροπολογία ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή, αψηφώντας ακόμη και τους ίδιους τους νόμους και βάζοντας σε νέα ταλαιπωρία τους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τρόπος προσδιορισμού του πλαφόν, θα είναι πιο αυστηρός και στοχευμένος, και θα αφορά τόσο τα φάρμακα όσο και τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν θα προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο όγκο της συνταγογράφησης για το 2013. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον προσδιορισμό του θα ληφθούν υπόψιν και οι ιατρικές ειδικότητες, καθώς και η επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού.

Πάντως είναι γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, προχωρά στην κίνηση αυτή, με θράσος, όπως αναφέρουν οι γιατροί, καθώς φαίνεται πως δεν υπολογίζει ούτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία «πάγωσε» προσωρινά το πλαφόν στη συνταγογράφηση εναντίον του οποίου είχε προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ίδιος προχωρά στο μέτρο αυτό, καθώς όπως αναφέρει, από τη στιγμή που ίσχυσε η άρση του πλαφόν, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία της Δευτέρας 5 Μαϊου, ο κ. Γεωργιάδης θα περιλάβει και έναν νέο τρόπο υπολογισμού του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν υπάρχει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης) για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προκειμένου το μέτρο να ισχύει ισότιμα το ίδιο για όλες τις εταιρείες. Με την εν λόγω τροπολογία, οι ελληνικές επιχειρήσεις ευελπιστούν να διορθωθεί η αδικία που έχει σημειωθεί εις βάρος τους, αφού με τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού που ίσχυε για το clawback μέχρι τώρα, η ιστορία λειτουργούσε προς όφελος των ξένων πολυεθνικών, που διαθέτουν κατά κύριο λόγο ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η εγχώρια παραγωγή.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Απεργίες γιατρών πυροδοτεί η εμμονή του Άδωνι για το clawback

Άδωνις: Νομιμοποιεί «απάτη» σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

«Μπάχαλο» στις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ λόγω διαθεσιμότητας

Ο Άδωνις παραδέχθηκε τα προβλήματα με τους χαλασμένους αξονικούς

Λιτότητα στην Υγεία: Ήρθε για να μείνει, με εντολή της Ε.Ε