ΥΓΕΙΑ

Απεργίες γιατρών πυροδοτεί η εμμονή του Άδωνι για το clawback

Απεργίες γιατρών πυροδοτεί η εμμονή του Άδωνι για το clawback

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν για ακόμη μία φορά οι γιατροί και συγκεκριμένα οι κλινικοί και εργαστηριακοί, οι οποίοι βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα, με αφορμή την συζήτηση των συμβάσεων.

Και όλοι γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι όταν συμβεί μία μεγάλη απεργία στα εργαστήρια και θα είναι αναγκασμένοι οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις.

Απόφαση για κινητοποιήσεις και μάλιστα μεγάλης μορφής –αναμένεται να ληφθεί σήμερα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιείται στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Crowne Plaza- στην οποία θα δηλώσουν ηχηρό παρών γιατροί από όλη την Ελλάδα.

Η θρυαλίδα που πυροδότησε το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, είναι «η εμμονή και η υπαναχώρηση του Υπουργού Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με την εφαρμογή και πάλι του απαγορευτικού και αυταρχικού claw back και ταυτόχρονα η αδυναμία από πλευράς Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει ορθούς κανόνες συνταγογράφησης παραπεμπτικών και ελέγχου μέσα από σύγχρονη ηλεκτρονική υποδομή».

Το γεγονός αυτό, οδηγεί τους παρόχους υγείας, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, «σε αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού και τους πολίτες σε στέρηση των διαγνωστικών τους εξετάσεων, με ευθύνη της Πολιτείας».

Αυτό που συμβαίνει είναι φοβερό και πρωτοφανές, αναφέρει στο onMed η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλλογυ Πειραιά και μέλος της Επιτροπής κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να εξαφανίσει την υγεία των πολιτών, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια μεταξύ των πολιτών και του δικαιώματός τους για πρόσβαση στην πέρίθαψη που δικούνται όλοι οι έλληνες δημόσια. Το έχουμε πει πολλές φορές, πρόκειται για έναν αυτοκτονικό προϋπολογισμό που δεν βοηθά τον κλάδο.

Για τον λόγο αυτό, η Π.Ε.Δ. μπροστά σε μια πρώτου μεγέθους απο-ασφάλιση του Ελληνικού πληθυσμού και σε μία ανθρωπιστική κρίση που ξεκινά από την κατάρρευση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Ελληνικό, όπως αναφέρει, διέκοψε κάθε προσχηματική διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και πραγματοποιεί σήμερα την έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Βεβαίως προβλήματα δεν έχουν μόνο οι εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί, αλλά το σύνολο τωου κλάδου, καθώς η διαθεσιμότητα έχει δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον με σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ, στο ΠΕΔΥ οι περισσότερες μονάδες στην επαρχία δεν λειτουργούν, ενώ και οι περισσότεροι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στα δικαστήρια διεκδικώντας τα αιτήματά τους, να κρατήσουν δηλαδή το ιατρείο τους παράλληλα με την θέση τους, ή διεκδικώντας καλύτερους εργασιακούς όρους, και είναι αξιοσημείωτο ότι πλήθος γιατρών έχει κερδίσει και σε δεύτερο βαθμό τις προσωρινές εντολές.

Πηγή: οnMed.gr

Διαβάστε επίσης:

The Lancet: Η θνησιγένεια τραγικό αποτέλεσμα της λιτότητας