ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Καταγραφή όλων των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας των νησιών

ΙΣΑ: Καταγραφή όλων των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας των νησιών

Την ανάκληση της απόφασης του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου σχετικά με την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Σε αυτές τις περιοχές όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η λήψη μίας τέτοιας απόφασης, μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία. Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών, την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα για την ανάκληση της εν λόγω απόφασης, προκειμένου να αποφευχθούν οι αναταράξεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και να διασφαλισθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας στους τουρίστες και στους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας», τονίζει ο Γιώργος Πατούλης.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησε σε καταγραφή των κενών θέσεων υγειονομικού προσωπικού και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Τήλος, ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό, ενώ οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, αγροτικός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, και στην Ανάφη ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό.

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών τους χώρας, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων στους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις