ΥΓΕΙΑ

Προσφυγικό: Συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προσφυγικό: Συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, και μέλη της συντονιστικής ομάδας του Παρατηρητηρίου-Δικτύου Αλληλεγγύης του πανεπιστημίου, επισκέφθηκαν την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, την Τρίτη (01/03/2016).

Η αντιπροσωπία του Παρατηρητηρίου ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, Λ. Παπαγιαννάκη, για τη λειτουργία της Δομής και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τις επόμενες ημέρες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ξεκινήσει συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τα οποία θα προωθούνται προς αντίστοιχους χώρους φιλοξενίας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επίσης, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» συμμετέχει στο Συντονιστικό Όργανο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τις προσφυγικές ροές, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Θ. Ρόζενμπεργκ. Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με την Δ΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, επίσης του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στην επείγουσα διαχείριση αεραγωγών, στην υποστήριξη ζωής και στη διακομιδή βαρέως πάσχοντος/τραυματία. Το πρόγραμμα προσφέρθηκε σε 120 εργαζόμενους από νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Β. Αιγαίου, κυρίως από Λέσβο και Χίο. Ακόμα, σχεδιάζεται ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα για το προσωπικό των πλωτών μέσων.

Τέλος, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» έχει σχηματίσει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες ήδη επιχειρούν στην περιοχή του Πειραιά και του Ελληνικού, ενώ ειδικοί παιδαγωγοί από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του ΕΚΠΑ υποστηρίζουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και έχουν οργανώσει σε τακτική βάση δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησής τους (και με τη βοήθεια μουσικών δραστηριοτήτων).

Σχετικές ειδήσεις