ΥΓΕΙΑ

Κοζάνη: Κλειστό το Μποδοσάκειο – Χωρίς ΤΕΠ το Μαμάτσειο

Κοζάνη: Κλειστό το Μποδοσάκειο – Χωρίς ΤΕΠ το Μαμάτσειο

«Σήμερα, 3 Μαρτίου 2016, το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό δεν θα δέχεται κανένα πολίτη που θα ζητήσει οποιαδήποτε περίθαλψη». Σε αυτήν την πολύ δύσκολη απόφαση οδηγήθηκε ο εκτελών χρέη διοικητή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής, Χρήστος Κατσίνας, «εξαιτίας της παντελούς απουσίας ιατρών στα ΤΕΠ (τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου».

Όπως τόνισε ο κ. Κατσίνας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι, ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου παρέμεινε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας χάρη στην εθελοντική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρου Γιαννακίδη, ο όποιος έκανε τη νυχτερινή εφημερία.

Επίσης, εδώ και τρεις ημέρες παραμένει κλειστή η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και οι 28 ασθενείς που νοσηλεύονται θα παραμείνουν έως ότου λάβουν εξιτήριο.

Ο κ. Κατσίνας δήλωσε ακόμη ότι «έληξε η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του ΤΕΠ, ενώ οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε κέντρα Υγείας αρνήθηκαν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου».

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Κοζάνης, το Μαμάτσειο, όπου ο εκτελών χρέη διοικητή, γιατρός Λάζαρος Αποστολίδης, δήλωσε ότι «τα ΤΕΠ του νοσοκομείου παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών».

Ο κ. Αποστολίδης ανάφερε ότι «ενώ κάποιοι γνώριζαν την οριακή κατάσταση λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων αλλά και των ΤΕΠ έδωσαν άδειες σε ειδικευόμενους γιατρούς να παρακολουθήσουν σεμινάρια. Έτσι, δύο ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου μας που εφημεριακά κάλυπταν τη λειτουργία των ΤΕΠ θα απουσιάζουν για ένα μήνα. Δυστυχώς η απουσία τους δεν αναπληρώθηκε».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Σταύρο Γιαννακίδη, «άμεση λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί μόνο από την παρουσία στο εφημεριακό πρόγραμμα λειτουργίας των ΤΕΠ των γενικών ιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής». Υπάρχουν 30 γενικοί γιατροί που είναι διάσπαρτοι στα Αγροτικά Ιατρεία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ να παραμείνουν ανοικτά.

Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής διαθέτουν από 200 κλίνες το καθένα, έχουν κοινή διοίκηση, αλλά μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο διορισμός διοικητή με τους αναπληρωτές του.