ΥΓΕΙΑ

Η μακροζωία είναι θέμα γονιδίων

Η μακροζωία είναι θέμα γονιδίων
Αυτό προκύπτει από έρευνα Ισραηλινών ερευνητών, οι οποίοι μελέτησαν πληθυσμό Ασκενάζι που έζησαν μέχρι τα 95 και περισσότερο...

Ισραηλινοί ερευνητές, μελέτησαν πληθυσμό Ασκενάζι που έζησαν μέχρι τα 95 και περισσότερο και ανακάλυψαν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους δεν ήταν καλύτεροι από του γενικού πληθυσμού.

Οι άντρες έπιναν ελαφρώς περισσότερο και ασκούνταν λιγότερο από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Journal of the American Geriatrics Society".

Ο επικεφαλής της έρευνας, Nir Barzilai, του Albert Einstein College of Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι υπέργηροι μπορεί ενδεχομένως να φέρουν επιπλέον γονίδια μακροζωίας, που βοηθούν στην προστασία έναντι της επιβλαβούς επίδρασης του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Έλαβαν μέρος 477 άνθρωποι, ηλικίας 95 έως 122 ετών, που ζούσαν ανεξάρτητοι. Συνολικά 75% ήταν γυναίκες. Όλες ήταν εγγεγραμμένες σε συνεχιζόμενη έρευνα που έχει στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά της μακροζωίας.

Γενικά η ομάδα είχε παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά το κάπνισμα, την άσκηση, τη διατροφή και την αναλογία ύψους βάρους, με ανθρώπους του γενικού πληθυσμού με τους οποίους τους ταίριαξαν οι ερευνητές.

Η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από 3.164 ανθρώπους που γεννήθηκαν περίπου την ίδια εποχή με τους υπέργηρους και εξετάστηκαν μεταξύ του 1971 και 1975.

Ποσοστό 42% των υπέργηρων έπινε καθημερινά αλκοόλ, σε σύγκριση με ποσοστό 22% του γενικού πληθυσμού ενώ το 43% ασκούνταν τακτικά σε σύγκριση με 57% της ομάδας ελέγχου.

Ενώ οι άνθρωποι στις 2 ομάδες είχαν τις ίδιες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, η ομάδα των υπέργηρων είχε λιγότερες πιθανότητες να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα μυστικά της ομάδας των υπέργηρων δεν ταιριάζουν στους περισσότερους.

Ο Barzilai δήλωσε ότι αν και η παρούσα έρευνα δείχνει ότι οι υπέργηροι μπορεί να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να αποφεύγουν την άσκηση, οι συγκεκριμένες συνήθειες δεν αποτελούν καλή επιλογή για τους περισσότερους που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό μακροζωίας.

Θα πρέπει να παρακολουθούμε το βάρος μας, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και να ασκούμαστε, καθώς οι συγκεκριμένες δραστηριότητες έχει φανεί ότι ωφελούν σημαντικά την υγεία στον γενικό πληθυσμό, περιλαμβανομένης της μακρύτερης επιβίωσης, πρόσθεσε ο ερευνητής.