Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Διαμαρτυρία υγειονομικών στο κέντρο της Αθήνας (pics&vids)

Newsbomb

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη μέλη της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Εικοσιτετράωρη πανυγειονομική απεργία πραγματοποιεί σήμερα (16/6), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Με στάση εργασίας από 8.00 έως 15.00, για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια συμμετέχει στην κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το πρωί της Τρίτης οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ξεκινώντας από την πλατεία Μαβίλης, με τελικό προορισμό το Υπουργείο Υγείας και ενδιάμεσους «σταθμούς» τη Βουλή και το Υπουργείο Εργασίας.

Δείτε εικόνες από την πορεία στη gallery και το βίντεο που ακολουθούν:

Λόγω της πορείας προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Και οι δύο Ομοσπονδίες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2.700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Γιατί δεν θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις». Σημειώνει ότι «η πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας - εμπόρευμα χρεοκόπησε», προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις».

Η ΟΕΝΓΕ καταλήγει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική» και «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΣΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι και γιατροί νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην 3η και 4η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της σημερινής πανυγειονομικής απεργίας.

Η εκπρόσωπος των συμβασιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την υγεία Γεωργία Σιώκα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000, εκ των οποίων το 37% καλύπτεται με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις θα λήξουν σε λίγους μήνες, και κάλεσε την πολιτεία να δώσει μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους.

Η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου Αθηνά Γραμματικοπούλου ανέφερε ότι στον χώρο της υγείας, αντί να λύνονται τα προβλήματα, η κατάσταση χειροτερεύει, επισημαίνοντας ότι όσοι ήρθαν στο σύστημα υγείας στη διάρκεια της πανδημίας είναι «εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης». Πρόσθεσε δε, ότι οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες και τα κενά πολλά και ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και τους ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω του κορονοϊού αλλά και να ανταπεξέλθουν στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ Γιάννης Παντουλάρης επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να σταθεί όρθιο στη διάρκεια του lockdown παρά τις αδυναμίες και τη χρόνια υποστελέχωση. «Το τίμημα του lockdown ήταν χιλιάδες ασθενείς να μείνουν χωρίς υπηρεσίες υγείας. Τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλείσανε, δομές ΠΦΥ υγείας κλείσανε, μετακινήσεις προσωπικού γίνανε για να καλύψουν τα κενά. Δεν καλύπτονται τα κενά με αυτό τον τρόπο. Εμείς διεκδικούμε την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: «Μίλησε» το κινητό της 35χρονης - Δείτε τι φωτογραφίες είχε